Column Door de ogen van... André Lampe: Wassenaar aan de A32

Het woongedeelte van Eeserwold. Foto Landgoed De Woldberg

Wassenaar aan de A32

Het heeft de gemoederen in Steenwijk jarenlang beziggehouden. Het project Eeserwold. Pal aan de snelweg zou van alles verschijnen. Eerst zou er een hypermarkt gaan verrijzen met als blikvanger een megasupermarkt van buitenproportionele omvang. Het bleek allemaal luchtfietserij. Na dit fiasco verrezen er wilde plannen om het Eeserwold om te toveren tot voor een soort van vrijetijdspark met onder meer een hotel, een megabioscoop met maar liefst acht zalen en een casino. Ik dacht even we gaan de kant op van Las Vegas aan de vruchtbare desert Eeserwold.

Fata morgana

Te mooi om waar te zijn en het bleek achteraf ook te mooi waar te zijn. Eeserwold bleef zo kaal als een woestijn en als je te lang in een woestijn verblijft zie je vanzelf de raarste dingen. Dat ging dus ook op voor het hele Eeserwold-project. Het was niets meer dan een fata morgana. Je denkt van alles te zien, maar in werkelijkheid zijn het luchtspiegelingen. Maar zie daar, het achterste gedeelte van het Eeserwold waar villa’s moeten verschijnen en wat men maar snel heeft omgedoopt tot Landgoed De Woldberg - waarschijnlijk omdat de naam Eeserwold niet veel geluk aan de kont heeft hangen - daar zijn alle woonkavels inmiddels van verkocht.

Met oase

En dat is goed nieuws. Mensen uit heel het land toonden interesse en kochten massaal kavels. En zo krijgen we toch iets gerealiseerd op deze locatie, namelijk een villawijk. Wassenaar aan de A32. Herman Greveling zal ook opgelucht ademhalen. Vrij wonen is leuk, maar op zo’n grote kale vlakte met anderhalve man en een paardenkop om je heen, dat lijkt me nou ook niet zo gezellig. Het begrip nationale burendag krijgt voor Herman nu opeens een heel andere dimensie. ‘Kopje koffie buurman?’ zat niet in zijn vocabulaire of hij moest de megafoon ter hand nemen. Zeg maar als een roepende in de Eeserwold-woestijn. Met oase trouwens. Dat dan weer wel, want er ligt een mooi meer bij.

Eindelijk reuring

Niets menselijks mij vreemd, dus heb ik vorige week uit nieuwsgierigheid op de scooter het nieuwe Wassenaar aan de A32 aan nadere bestudering onderworpen. En tijdens mijn ontdekkingstocht bleek al snel dat ik niet de enige Steenwijker was wiens nieuwsgierigheid gewekt was. Binnen een paar minuten kwam ik eerst het voormalig keurslagersechtpaar Egbert en Geke de Vos tegen, die wandelend kavels aan het keuren waren. En vlak daarna zag ik horeca-icoon Jan Oost met zijn vrouw Leddy in de auto over het landgoed scheuren. Allemaal waren we dezelfde mening toegedaan: mooi dat er eindelijk reuring in de open vlakte Eeserwold, thans Landgoed De Woldberg, gaat komen. Waarvan akte…