Column Door de ogen van... André Lampe: dierenliefde

De bronzen uil van Krop. Foto gemeente Steenwijkerland

De gemeente heeft interesse in een uil. Niet in een levende en ook niet de uil van Minerva waar Thierry Baudet mee koketteerde en helaas voor Willem Sommer en de rest van onze plaatselijke rooie rakkers ook niet in een standbeeld van Joop den Uyl, maar een borstbeeld van een uil gemaakt door Hildo Krop.

Men zal gedacht hebben: ‘We hebben al zoveel vreemde vogels in onze gemeente wonen, deze kan er ook nog wel bij.’

Maar even serieus, het is logisch als je een Hildo Kropmuseum binnen je stadspoorten hebt, je zoveel mogelijk werk van de in Steenwijk geboren beeldhouwer wil bemachtigen. Vandaar dat men dus de zinnen heeft gezet op het robuuste boegbeeld van de uil van Krop. De gedachten van de politiek gaan al op de loop over waar dat beeld moet komen te hangen. D66 bij monde van Emmy Elgersma wil de uil pontificaal aan het Welkooppand hangen. Mijn inziens kun je aan dat veelbesproken pand beter een pechvogel hangen. Maar wie ben ik.

Bijen

Waar de uil ook komt te hangen, het zal de goedkeuring van onze inwoners zeker kunnen dragen, want we zijn gek met dieren in Steenwijk. Onlangs opende wethouder Marcel Scheringa zowaar een bijentuin. Alles goed en wel, zolang die angstinboezemde bijen maar op de Kamp blijven. Ik woon er vlak bij en heb de vliegenmepper al paraat staan. Scheringa zal nu denken: ‘Laat je die idioot op audiëntie komen in het gemeentehuis, geef je hem als cadeau een grijparm, gaat hij met een vliegenmepper aan de haal.’

Ik ben vroeger eens in mijn gezicht gestoken door een bij. Ik loop van nature al een beetje gebogen, maar na die aanval van die bij ging ik een tijdje als de Klokkenluider van de Nôtre Dame door het leven. Dat nooit weer.

Hond en kat

De hond en de kat zijn in onze contreien ook heilig. Iedereen kent het Boemie-verhaal. Mocht er een hond vermist zijn? Dat haalt zomaar de lokale krant en het journaille pakt ook groot uit als de viervoeter weer terecht is. En recentelijk las ik dat we zowaar een hondenspeeltuin gaan krijgen aan de Oostermeentherand.

Vleermuizen

De Gagels heeft zijn vleermuizen, die zelfs de sloop van woningen tegenhouden en men de verwarming aanhield voor die fladderaars, omdat het zulke bijzondere exemplaren zijn. Ik heb twintig jaar op De Gagels gewoond en heb daar alleen maar tussen bijzondere exemplaren gewoond. Alleen die moesten wel gewoon voor hun stookkosten betalen. De otter, egel, kikker, gans, eend en wat al niet meer: we zijn er wijs mee in onze gemeente.

Als Steenwijkers omarmen wij de dieren. Dat gaat zelfs zo ver dat menig Steenwijker er naar verluidt zelfs tussen de lakens nog dierenmanieren op schijnt na te houden…


Waarvan akte.

Nieuws

menu