Column Door de ogen van... André Lampe: multifunctionele kerk

De Grote Kerk in Steenwijk. Foto: Wilbert Bijzitter

De Stichting Grote Kerk Steenwijk ziet binnenkort het levenslicht. Om maar even kort door de bocht te gaan, de stichting heeft als doel de Sint Clemens kerk zeg maar te exploiteren. De kerk zal in de toekomst dagelijks open moeten zijn met tal van activiteiten en men wil zelfs een horecafunctie aan de kerk toevoegen.

Mooi initiatief, het is ook eigenlijk ook zonde om in zo’n mooi gebouw alleen maar kerkdiensten te houden. Helemaal als je de hedendaagse landelijke cijfers inzake kerkverlating er bij haalt is dit ook een creatieve vorm om mensen eens de kerk in te krijgen. Er zullen ongetwijfeld enkele plaatselijke protestanten zijn die denken ‘moet dat nu zo nodig, al die activiteiten in Gods huis?’, maar de meeste plaatselijke kerkleden schijnen ruimdenkend te zijn over de toekomstplannen.

Ik heb er trouwens alle vertrouwen in dat het organiseren van activiteiten en diensten op een zeer verantwoorde manier gaat gebeuren. In de nieuw op te richten stichting zitten allemaal mensen die een goed stel hersens bezitten en die hebben ongetwijfeld een heldere visie over waar de grens ligt, over wat wel en wat niet kan in onze mooie Sint Clemens kerk. De voorzitter van de protestante gemeente, Peter van der Terp, is gek van korfbal, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij in een dolle bui zal denken: „Kom, laat ik eens een indoor korfbaltoernooi gaan organiseren in de Grote Kerk.”

Bruiloften

Het zullen passende activiteiten gaan worden, zo liet men optekenen in de media. Wat misschien ook mogelijk gaat worden in de nabije toekomst, zijn bruiloften in de kerk en de mogelijkheid om dagelijks en het hele jaar door de toren te beklimmen. Nou, mooier kan een huwelijksdag niet worden, is mijn primaire gedachte. Eerst de toren beklimmen voor een paar prachtige trouwfoto’s. Dan hebben de aanstaande echtelieden al letterlijk een hoogtepunt bereikt voordat de huwelijksnacht überhaupt begonnen is.

De huwelijksvoltrekking kan aansluitend dan ook in onze prachtige kerk plaatsvinden en na de plichtplegingen, een bruiloftsfeest en dat alles op één locatie. Bij thuiskomst in de slaapkamer het kerkgevoel er een beetje inhouden, dus niet voor het zingen de kerk uit als leidraad nemen. Dan is de cirkel rond.

Volgens mij draaf ik nu enigszins een beetje door, wat enthousiasme al niet met een mens kan doen, moet u maar denken. Maar het spreekt mij aan dat de kerk een multifunctionele invulling gaat krijgen. Het klinkt mij zelfs als kerkmuziek in de oren… Mooi man!

Nieuws

menu