Columns André Lampe gebundeld: 'Dit ontroerde mij enigszins'

Janet Marinus krijgt een exemplaar van André. Links Richard Bollema.

Janet Marinus krijgt een exemplaar van André. Links Richard Bollema. Foto: Aangeleverd

André Lampe, columnist van deze krant, heeft het niet zo op met verjaardagen en verjaardagsfeestje. Maar ter ere van zijn 60e verjaardag had zijn vriend Richard Bollema van Primera Steenwijks Boekhuys een grote verrassing: de 50 mooiste columns verzameld in een boek.

Afgelopen zaterdag werden de eerste exemplaren van ‘Door de ogen van… André Lampe’ uitgereikt, onder andere aan Janet Marinus. Zij is een van de mensen waarover André een column schreef. Want André laat niet alleen op subtiele wijze zijn licht schijnen op actuele onderwerpen, zoals Elfduizendmarkt op zondag?, de wolven, of wel of geen standbeeld voor stadskat Boemi, het gaat hem vooral om mensen. Om Steenwijkers, bekenden, dierbaren en geeft hen een eerbetoon, zoals aan zijn moeder, Stokkie, Harm Bollema, maar ook gewoon aan zijn buurman, die hij dagelijks begroet.

De bescheiden André voelt zich met de uitgave van het boek vereerd. „Het feit dat boekenwurm Bollema mijn columns boekwaardig vindt en daar in zijn eentje heeft veel tijd en moeite in heeft gestopt om dit te realiseren om mij te verrassen met deze geste, raakt mij diep. Echt, ik moest er even van slikken en het ontroerde mij enigszins”, schreef hij eerder in zijn column.