Conceptplan nieuw museum is bijna klaar: 'Welke verhalen gaan we vertellen, voor wie en op welke manier?'

Het conceptplan voor het nieuwe museum voor de verhalen en collecties van het Stadsmuseum Steenwijk, Kermis- en Circusmuseum en Hildo Krop Museum is bijna klaar.

Het Stadsmuseum en het Kermis-en Circusmuseum aan de Markt in Steenwijk.

Het Stadsmuseum en het Kermis-en Circusmuseum aan de Markt in Steenwijk. Foto: Martijn Bijzitter

Hienke Alberts is kwartiermaker van de museumwerkgroep. Zij is een professionele organisator die voorbereidingen treft voor een nieuw museum. „Achter de schermen gebeurt er van alles, maar is er voor een buitenstaander nog weinig te zien”, schrijft Hienke Alberts in een nieuwsbrief over de stand van zaken

In de Museumwerkgroep zijn het Stadsmuseum, Hildo Krop Museum en de Historische Vereniging Steenwijk e.o. vertegenwoordigd. “De verhalen achter de collectie van het Kermis- en Circusmuseum stemmen we af met kenners uit Steenwijk en een collectiespecialist. Welke verhalen gaan we vertellen, voor wie en op welke manier? Wat voor ruimtes heeft het museum nodig? Wat voor activiteiten doen we binnen en welke buiten de muren van het museum? Met wie kunnen we samenwerken in de stad en daarbuiten?”

Tijd voor vernieuwing

Het Hildo Krop Museum heeft een prachtige en unieke collectie in huis, maar is ‘weggestopt’ in het souterrain van Villa Rams Woerthe. „Er is te weinig ruimte en exposure om het verhaal van Krop op een aansprekende en moderne manier te vertellen. De presentaties in het Stadsmuseum aan de Markt zijn aan een update toe. Het Kermis- en Circusmuseum is al enkele jaren gesloten, maar de herinneringen eraan zijn nog levendig. Ook de panden zijn aan vernieuwing toe. En hoe pakken we dat aan?”

Het traject naar een nieuw museum is grofweg in vier fasen te verdelen: conceptontwikkeling (het plan), fondsenwerving (het geld), ontwerp (inhoud en ruimte) en realisatie (bouwen!). Hienke Alberts: „Op dit moment bevinden we ons in de eerste fase. Met content design bureau Studio Louter werken we aan het nieuwe museumconcept. Wat voor museum we willen zijn, voor en met wie, wat gaan we vertellen en op welke manieren?”

In gesprek

Het conceptplan is bijna klaar. „Ondertussen gaan we in gesprek en toetsen we onze plannen. Met onze achterban, met partners waarmee we binnen en buiten het museum kunnen programmeren, met onze ‘buren’, met ondernemers en bewoners, met collega-musea in de gemeente, met het onderwijs en toerisme.”