Corso Sint Jansklooster heeft een tribune voor blinden en slechtzienden met bloemenmatten en koptelefoons: 'Mooi dat we hier zoveel mensen blij mee kunnen maken'

Een blindentolk vertelt hoe de corsowagen er uit ziet.

Een blindentolk vertelt hoe de corsowagen er uit ziet. Foto: archief Wilbert Bijzitter 

Het bloemencorso in Sint Jansklooster heeft dit jaar een tribune voor blinden en slechtzienden. Met behulp van een blindentolk van de Stichting Komt het Zien, kunnen zij het corso volgen. „Het is ontzettend leuk en een primeur binnen corsoland.”

De blindentolk vertelt hoe de corsowagens, die langs rijden, er uit zien. Dankzij de live audiodescriptie via een koptelefoon en speciale meet en feel inleiding kunnen deze corsobezoekers alles volgen. „De mensen krijgen een koptelefoon op en de tolk vertelt vervolgens wat er voorbij komt en wat er allemaal gebeurt. Daardoor is het voor blinden heel goed te volgen”, vertelt Roel van de Zweerde, verantwoordelijk voor de pr van het corso. Op de tribune is plek voor 120 mensen, die blind of slechtziend zijn.

Stichting Komt het Zien

Van de Zweerde kwam zelf met het idee voor de speciale tribune en om de Stichting komt het Zien te benaderen. „We hebben geen aanvragen gehad in het verleden, het is puur op eigen initiatief. Mijn vrouw werkt in het theater en daar hebben ze regelmatig een show van Komt het Zien. Dus we hebben de organisatie gebeld en de uitdaging voorgelegd. Want het is natuurlijk wel een uitdaging, je vraagt wel wat van zo’n tolk. Maar ze zagen het helemaal zitten, dus nu gaan we het doen”, vertelt Van de Zweerde enthousiast.

Er is goed nagedacht om de beleving zo compleet mogelijk te maken. „De blinden en slechtzienden hebben vooraf al de mogelijkheid om maquettes te voelen. Ook hebben we bloemenmaten van foam waar de bloemen worden ingeprikt op de tribune liggen. Zo kunnen ze voelen hoe de wagens gemaakt worden.”

Zo makkelijk mogelijk

Van de Zweerde vertelt dat hij al veel blije reacties heeft ontvangen over het initiatief. „Blinde mensen gaan weinig naar evenementen toe omdat het zo druk is. Mensen waren bijna ontroerd en zo blij dat er een keer iets georganiseerd werd.” De speciale tribune wordt dicht bij de ingang geplaatst, zodat de blinden en slechtzienden weinig hoeven te lopen. „We zetten de tribune op een strategische plek. Vanaf het parkeerterrein is het tien meter lopen en ze staan op de tribune. Dat is ook één van de redenen waarom die mensen zo blij zij. Het wordt ze zo makkelijk mogelijk gemaakt.”

Inmiddels zijn er al bijna 50 aanmeldingen binnen. „Aantallen zijn wat dat betreft niet zo belangrijk, maar het is wel erg bijzonder om te zien dat er zoveel animo voor is. Er is enorm veel vraag naar. We zijn zelf heel erg enthousiast dat we dit kunnen doen, maar het is vooral mooi we hier zoveel mensen blij mee kunnen maken.”