Cultuureducatiefestival Woest strijkt neer bij CSG Eekeringe: 'Gedurende drie weken zijn we dagelijks on tour'

Bij de aanblik van het kleurrijke door leerlingen beschilderde autobusje op het plein, met het opschrift ‘Kunsteducatie Nederland’, waan je je even in het hippietijdperk van de vorige eeuw. De activiteiten voor het schoolgebouw zijn echter prima afgestemd op het leven en de wensen van jongeren in de hedendaagse tijd.

Lekker, zo vlak voor de vakantie, creatief en cultureel bezig zijn op het schoolplein voor Eekeringe.

Lekker, zo vlak voor de vakantie, creatief en cultureel bezig zijn op het schoolplein voor Eekeringe. Foto: Sieb van der Laan

De medewerkers van het bekende Cultuureducatiefestival Woest uit Zwolle zijn neergestreken bij CSG Eekeringe. En dat geeft zichtbaar en hoorbaar veel vermaak. „Normaal gesproken gaan we hiervoor elk jaar naar Zwolle, maar vanwege de coronamaatregelen komt het festival nu bij de scholen voor voortgezet onderwijs op bezoek”, zegt kunst en cultuur docente Marieke van Vliet van Eekeringe.

„Niet naar Zwolle, maar Zwolle komt hier”, merken Benno Hubner en Manon de Leeuw met een glimlach op. Ze zijn met Woest drie weken ‘on tour’. Elke dag op pad langs scholen in Zwolle en de regio.

‘Geen vergunning’

De insteek was uiteraard om het festival ook dit jaar te houden op een daarvoor geschikt terrein in Zwolle. „We kregen helaas in coronatijd de vergunning niet rond. Onder normale omstandigheden komen er zo’n vierduizend jongeren naar het festival. Dat zit er nu niet in, vandaar dat we zelf de jeugd met onze activiteiten bezoeken.” Door verruiming van de coronamaatregelen mag er volgende week wel alsnog een festival worden gehouden in Zwolle.

Maar dat valt zo ongeveer samen met de start van de zomervakanties op de middelbare scholen in deze regio. „Om die reden is het geen schoolactiviteit, maar jongeren tussen twaalf en zeventien jaar zijn wel van harte welkom komende donderdag 8 juli in Zwolle. Daar op het Broerenkerkplein zijn workshops op cultureel gebied, open podium, en ook een talentenproject. Allemaal heel laagdrempelig opgezet. Iedereen kan en mag meedoen.”

‘Eigen inbreng jeugd’

De medewerkers van het festival hebben jeugd in Zwolle van VMBO scholen zelf gevraagd wat ze graag op hun schoolplein qua activiteiten zien verschijnen. „Daarbij zijn veel leuke dingen uit de bus gerold. Zo kunnen de leerlingen hier vandaag in Steenwijk tattoos ontwerpen en aanbrengen op het lichaam. Het gaat om zogenaamde henna tattoos, die je vrij gemakkelijk weer kunt verwijderen. Een soort van plakplaatjes. Ook kun je bijvoorbeeld vol adrenaline op de stormbaan, en moktails in elkaar flansen. Dat zijn cocktails zonder alcohol. Verder is het best leuk om selfies te maken voor Instagram met daarbij de kop van een draak.”

Iedereen vermaakt zich zichtbaar opperbest. „Alles is voor en door jongeren. Volgend jaar komt de jeugd hopelijk massaal weer naar Zwolle.” Docente Marieke van Vliet ziet het vermaak op het schoolplein goedkeurend aan. „Dit schooljaar kon er bijna niets vanwege corona. Dan is het best mooi dat we zo vlak voor de vakantie met elkaar in festivalsfeer kunnen afsluiten.”