D66 ziet bronzen uil van Hildo Krop wel aan zijkant van Welkooppand staan. 'Het pand verwordt dan tot een echt kunstwerk'

Het beeld This Owls Watches Ahead van Hildo Krop. Foto: Gemeente Steenwijkerland

D66 Steenwijkerland stelt vragen aan het college over de bronzen uil, bekend als This Owls Watches Ahead (TOWA), die is gemaakt door Hildo Krop.

De gemeente Steenwijkerland is in gesprek met het Maritiem Museum in Rotterdam over het boegbeeld. De gemeente en het Hildo Krop Museum hebben veel interesse in het aangeboden beeld.

Op zoek naar een locatie

Het Maritiem Museum is blij dat het beeld in de stad terechtkomt waar Hildo Krop een begrip is. „De TOWA past bij het verhaal en de culturele ambities van Steenwijkerland en sluit aan bij de collectie van het Hildo Krop Museum”, klinkt het. „Het college en het museum zien dan ook mogelijkheden om een plek in Steenwijk te bieden die recht doet aan dit prachtige beeld van dertien meter lang.”

Onlangs liet wethouder Trijn Jongman weten: „Een uniek beeld dat een unieke locatie verdient in Steenwijk. Daar zijn we nu naar op zoek in overleg met het Maritiem Museum en het Kropmuseum. Gezien de afmetingen zal het een buitenlocatie worden.”

Emmy Elgersma van D66 is verheugd. „Een markant beeld van een opmerkelijke kunstenaar die zijn sporen heeft verdiend in de beeldhouwkunst. D66 vindt het initiatief een uitstekende actie van het college en we vragen ons af of en zo ja in hoeverre de onderhandelingen zijn gevorderd. Maar vooral of het college een geschikte buitenlocatie op het oog heeft.”

Zijgevel aan zuidkant van Welkooppand

De fractie ziet iets in een prijsvraag onder inwoners van Steenwijkerland voor de geschikte locatie van het beeld. Schrijft het college geen prijsvraag uit, dan heeft D66 een geschikte en passende locatie. „Naar onze mening zou voor het beeld een passende locatie gevonden kunnen worden in de nabijheid van het Steenwijkerdiep. Om preciezer te zijn: vóór de ongeveer vijftien meter brede zijgevel aan de zuidkant van het Welkooppand.”

„Het in verval geraakte pand wordt aan de Steenwijkerdiep-zijde dan bijna volledig aan het zicht onttrokken. Om het Welkooppand zolang het niet is afgebroken aan het zicht te onttrekken zou wat ons betreft de bouwval op Christo-achtige wijze kunnen worden ingepakt”, aldus D66. „Christo boekte veel succes door in de hele wereld beroemde gebouwen en objecten in te pakken. Het Welkooppand verwordt dan tot een echt kunstwerk zolang het niet is afgebroken. En mocht het pand uiteindelijk gesloopt worden dan kan het beeld twintig meter worden verplaatst naar de kop van het Diep, waar het als monumentaal kunstwerk het begin van het Steenwijkerdiep siert.”

Vragen

Elgersma stelt vragen aan het college over het werk van Krop: heeft het college al een locatie op het oog voor het boegbeeld? Is het college bereid de inwoners van Steenwijk(erland) suggesties te vragen door middel van het uitschrijven van een prijsvraag? Wat vindt het college van de suggestie van D66 om het beeld te plaatsen aan de zuidgevel van het Welkooppand en/of op de kop van het Steenwijkerdiep?”

Nieuws

menu