Dagboek Karin Kranendonk: 'Durf te leven vanuit je eigen waarden en ben niet teveel bezig met wat anderen verwachten'

Karin Kranendonk. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners van Steenwijkerland en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Karin Kranendonk, zelfstandig loopbaancoach en stress en burn-out coach bij Krachtige Kwaliteiten.

Vrijdag 31 december

Oudjaarsdag, vanochtend eerst de boosterprik gehaald. Oudjaarsdag is altijd een dag om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Eén van mijn hoogtepunten van afgelopen jaar zijn op het gebied van werk, het verder uitbouwen van mijn bedrijf, de mooie gesprekken die ik met mijn coachees heb gevoerd en genieten van de moedige stappen die mensen zetten. Bijvoorbeeld iemand die een carriereswitch heeft gemaakt en nu gelukkig in de jeugdzorg aan het werk is of iemand die na 2 jaar werkloosheid een baan heeft gevonden waar hij zijn talenten kan inzetten. Voor mij is mijn werk erg betekenisvol. Zin- en betekenisvol werk levert een belangrijk bijdrage aan werkgeluk, dat geldt ook voor mij.

Oudjaarsavond gezellig thuis met Pieter gezeten, appelflappen, champagne en genoten van Peter Pannekoek.

Zaterdag 1 januari (nieuwjaarsdag)

Op deze eerste dag van het jaar kijk ik vooruit en maak plannen. Plannen voor het werk en privé. Op werk gebied ga ik me dit jaar richten op het geven van workshops over LinkedIn, werkgeluk en piekeren. Ik vind dit spannend maar ook leuk. Verder heb ik me aangesloten bij SheConsult. Een landelijke organisatie die hoog opgeleide vrouwen coacht, Ik kijk ernaar uit om me bij een organisatie aan te sluiten omdat ik als zelfstandig ondernemer collega’s mis. Een combinatie is voor mij ideaal, vrijheid van eigen bedrijf en collegialiteit en inspiratie van een groep. Goede voornemens heb ik niet specifiek voor dit moment. Naar mijn idee kun je altijd besluiten om iets te veranderen en is dat niet verbonden aan een datum. Vandaag lekker gewandeld en ‘s middags de traditionele nieuwjaarsborrel bij mijn moeder gedronken. Ik hoop dat we deze traditie nog lang kunnen vasthouden.

Zondag 2 januari

Alweer een zondag, lekker rustig dagje, lezen, wandelen en in de eigen sauna. Wandelen is een hele fijne manier om fit te blijven, het liefst lopen we iedere dag minimaal een uur stevig door. De wind, de bomen en vandaag ook weer wat vogels, dit werkt kalmerend. Het boek ‘Leef meer, denk minder’ van Pia Callesen uitgelezen. Dit gaat over een vorm van cognitieve therapie die helpt tegen piekeren en depressie. Een interessant en bruikbaar boek en zeker een methode die ik in mijn praktijk kan gebruiken om mensen te helpen om minder te piekeren.

Maandag 3 januari

’s Morgens eerst facturatie en administratie gedaan. Een aspect van het ZZP-schap wat erbij hoort, niet per se leuk maar goed te doen. Daarna naar Zwolle voor gesprekken met coachees, lekker om na de kerstvakantie weer te beginnen. Vandaag een man die moeite heeft om zich sociaal te bewegen op zijn werk. Hij werkt in de ICT en wil een switch maken naar hulpverlening. Een moedig besluit en een mooi traject. Daarna een gesprek met een vrouw die vorig jaar bij haar werkgever is weggegaan en nu na een sabbatical op zoek gaat naar iets wat echt bij haar past, interessante zoektocht.

Tussendoor mail gehad van een coachee bij wie het traject afgelopen zomer is afgelopen, ze heeft een nieuwe baan die precies bij haar wensen past gevonden. Heerlijk om te horen, het is prachtig om een bijdrage te kunnen leveren aan werkgeluk van anderen.

Dinsdag 4 januari

Vandaag gesprekken in Steenwijk waarvan één nieuwe coachee. Het is altijd boeiend om een nieuw traject te starten, heeft iets weg van een ontdekkingsreis. Het valt me op dat veel mensen relatief lang bij een organisatie blijven werken, eigenlijk wat anders willen maar niet de moed hebben om de stap te zetten. In de coaching ben ik vaak de spiegel en help mensen bij hun zoektocht naar werk waar ze hun werkgeluk vinden.

Woensdag 5 januari

Woensdags komen de kleinkinderen altijd bij ons, een feestdag, iedere week weer. Vanmorgen eerst samen naar de bibliotheek en daarna met Lasse van vier een treinreisje gemaakt, op en neer naar Meppel, dit wilde hij al heel lang. Heerlijk om te zien hoe hij kan genieten van relatief eenvoudige dingen. Julia van twee leest graag boekjes en we gaan altijd even naar de Maargies Hoeve om koeien te kijken. ’s Avonds eten we pannenkoeken en aan het begin van de avond brengen we ze terug naar hun ouders. Gezellig even bijkletsen met onze dochter en daarna uitpuffen op de bank.

Donderdag 6 januari

Vandaag weer gesprekken in Steenwijk, een vrouw die met burn-out klachten is uitgevallen durft nu weer langzaam aan werk te denken. Een moedige stap van haar. Het valt me op dat er veel vooral jonge mensen last hebben van stress en burn-out klachten, ze ervaren veel druk om hard te werken en willen het allemaal heel goed doen, vooral voor anderen. Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling. Ook corona draagt bij aan meer disbalans en somberheid. Laten we hopen dat het komend jaar voor iedereen rust en welbevinden voorop staat en dat iedereen durft te leven vanuit eigen waarden niet niet teveel bezig is met wat anderen verwachten. Ook gun ik iedereen veel werkgeluk omdat werkgeluk bijdraagt aan levensgeluk! Ik wens jullie allen een heel mooi, inspirerend, gelukkig, moedig, waardevol, energiek en rustig nieuw jaar!

Nieuws

menu