Dagboek van Arnold Struik: 'In de loop van de dag krijg ik steeds meer het idee dat mensen blij zijn in deze coronatijd toch weer hun sociale contacten op te kunnen pakken'

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Arnold Struik, beheerder voor Tintengroep bij jongerencentra De Buze in Steenwijk en het PAC in Lemmer, marktcoördinator vestingfeesten Steenwijk, in de bediening van restaurant De Opschepper en boeker voor boekingskantoor Bush Events.

Arnold Struik te midden van het feestgedruis tijdens het Foodtruckfestival.

Arnold Struik te midden van het feestgedruis tijdens het Foodtruckfestival. Foto: Wilbert Bijzitter

Woensdag 4 augustus

Wekker gezet om 4.00 uur om de geweldige prestatie van Femke Knol in de ‘moeder der sporten’ (atletiek) live mee te maken en dat bracht mij herinneringen van vroeger naar boven. Toen werden mijn broer, zus en ik door mijn ouders wakker gemaakt om de bokswedstrijd tussen Muhammad Ali en Joe Frazier met het hele gezin live te aanschouwen onder het genot van lekkernijen.

Na de nachtonderbreking de wekker op 2 uur slapen gezet om me gereed te maken voor een zware dag vestingfeest met als thema: Foodtruckfestival. Elke vestingfeestdag wordt gestart met de wekelijkse kinderrommelmarkt bij de Grote Kerk. Mijn eerste taak deze dag is de schrikhekken te plaatsen zodat de ‘verkoop’ veilig kan beginnen. Om 7.00 uur krijgen de eerste kleedjes hun plekje en stallen de ouders met hun kinderen de overbodige spullen van de zolder uit. Al vrij snel is het een prettige gezelligheid en ik zie al volwassen opkopers het waardevolle in hun boodschappentassen laten verdwijnen. De marktkramen zijn geplaatst zodat de verkopers hun waren uitstallen op de aangewezen plekken. De eerste foodtrucks arriveren rond 9.30 uur en ik krijg van iedereen de opmerking dat ze bijna anderhalf jaar stil hebben gezeten en blij zijn dat er weer iets mag. Met de gemeente heb ik de afspraak dat de Markt wordt afgezet door middel van hekken en linten daarnaast is er 1 ingang bij Ketel en 1 uitgang bij bakker Steenstra. In tegenstelling tot andere weken hebben we ook in het midden zitbanken geplaatst. Hierom vragen Albert, Wilfried of ik aan de bezoekers of die ook corona gerelateerde klachten hebben. Wanneer de vlag klaar ligt kan de Scutterie - zoals elke week - klokslag 11.00 uur de Vestingdag openen. In de loop van de dag krijg ik steeds meer het idee dat mensen blij zijn in deze coronatijd toch weer hun sociale contacten op te kunnen pakken. Tot 21.00 uur is er dan ook geen moment geweest dat er een zitplekje vrij bleef. Na afloop hebben we met z’n drieën alles weer opgeruimd en op zijn plek gezet gevolgd door een paar versnaperingen en om 00.00 uur weer thuis.

Donderdag 5 augustus

Zoals elke donderdag doe ik een vergunningsmelding, maar deze keer is die niet zo spannend met de kidsdag voor volgende week op het programma. De koelwagen, waar de blikjes van gisteren nog instonden, even leeggehaald, zodat deze weer opgehaald kan worden. Naast mijn werkzaamheden bij de vestingfeesten ben ik sinds april ook voor de eerste maal in mijn leven in loondienst bij Tintengroep als beheerder van De Buze in Steenwijk en het PAC in Lemmer. Door de corona/vakantietijd zijn de activiteiten op beide locaties nog niet op peil. Deze week is op donderdag mijn dag in Lemmer gepland. Na ruim een half uur in de auto heb ik een afspraak met de salsaleraar die op vrijdag en zaterdag danslessen verzorgt. Ook Hillie van de kledingwinkel voor het goede doel is aanwezig en heeft in het PAC tijdelijk haar winkeltje. Het is wel zo dat ik steeds meer zin krijg om in de popzaal van het PAC livemuziek te programmeren. Van vroeger uit en nog steeds wel een beetje is het organiseren van concerten mijn ding. Mijn horecaroots liggen in Lemelerveld en Heino Door klagende buren over vertrekkende publiek ben ik in het restaurantleven beland. Via steakhouse Witte Paarden kwam De Opschepper in beeld. Mijn zoon Arnold heeft inmiddels het restaurant overgenomen en ik ‘mag’ nog 2 dagen in de week komen opdraven. In mijn tijd was De Opschepper een BBQ-buffetrestaurant, maar jr. heeft zijn plek gevonden in het à la carte concept en heeft er een mooie eigen draai aangegeven. Dat de naam De Opschepper zich niet associeert met een ‘bistro De Opschepper’ is dan nog maar even zo. Gisteren was mijn kleinzoon Jesse jarig, deze verjaardag hebben we vandaag ingehaald vanwege de drukte van gisteren. Mijn dochter Melissa en kleindochter June waren ook van de partij en we hebben lekker samen op het dakterras wat gedronken en gegeten.

Vrijdag 6 augustus

’s Morgens even bij De Buze langs en met de buurtwerkers onder het genot van een bakkie koffie even doorgenomen of er nog zaken geregeld moesten worden. Meteen even de maten opgenomen voor een stellage die op zolder geplaatst moet worden. Na de middag heb ik de vergunning aangevraagd voor de kidsdag van komende woensdag. Op deze dag zullen er 6 grote attracties zijn. Om 17.00 uur help ik mijn zoon bij De Opschepper door samen met Roos in de bediening te staan. Hij zelf staat in de keuken met Iris en we draaien een mooie avond met gezellige gasten. Aan het eind van deze avond toch nog maar even mijn hobby onderhouden door te biljarten bij de biljartclub in de oude sportzaal van de kazerne. De competitie staat weer voor de deur. We hebben ruim 100 leden waaronder veel fanatiekelingen.

Zaterdag 7 augustus

Even een bakkie koffie doen aan de overkant bij De Opschepper en met mijn zoon nog even de komende week doorgenomen en ingepland. ’s Middags boodschappen in huis gehaald en ’s avonds even bijspringen in het restaurant. Na afloop de opgenomen voetbalwedstrijden teruggekeken. Natuurlijk te beginnen met mijn favoriete club FC Twente tegen Lazio Roma. Mijn clubje viel niet tegen waardoor ik vertrouwen heb in het nieuwe seizoen. De verrassende overwinning van PSV op Ajax heb ik in samenvatting bekeken.

Zondag 8 augustus

Weer vroeg uit de veren om met mijn schoondochter Marissa en de kleinkinderen, Arnold en Yara, een dagje naar mijn vriendin in Brabant te gaan. Zij heeft 10 jaar bij mij in Steenwijk gewoond en door haar werk in de zorg is ze weer verhuisd naar Empel, een klein plaatsje naast ’s Hertogenbosch. Het weer was niet geweldig maar we hebben ons uitstekend vermaakt.

Maandag 9 augustus

’s Morgens naar Lemmer mijn wekelijkse werkzaamheden afwerken. Hoewel de toekomst van het pand onzeker is, vind ik toch dat alle lopende zaken door kunnen gaan.

Dinsdag 10 augustus

Om 8.30 uur de wekelijkse vergadering bij Zus en Zo met de evenementencommissie om alle puntjes op de i te zetten voor het Vestingfeest de volgende dag. Bij de hobbyzaak de stellage voor De Buze opgehaald. ’s Middags de stellage geplaatst zodat alle sportspullen netjes geordend kunnen worden. ’s Avonds toch maar weer een balletje gestoten op het inmiddels blauwe laken in de biljartzaal. Dit keer met mijn team ‘Boeve afbouw’ spelend in de landelijke derde divisie driebanden-groot. Het helpt om regelmatig een keu in de hand te hebben en mezelf klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. De vorm valt me niet tegen en de behoefte aan de start van de competitie begin september is groot.