Dagboek van Douwe Oosterveen: 'Als ondernemer betekent niet werken simpelweg dat er geen inkomen is'

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Douwe Oosterveen, voormalig wethouder van Steenwijkerland, nu mede-eigenaar van Oosterveen & De Groot in Steenwijk, een advieskantoor op gebied van juridische zaken, mediation, gemeentelijke zaken en omgaan met hoarding (verzamelwoede) en ernstig vervuilde woningen.

Douwe Oosterveen.

Douwe Oosterveen. Foto: Martijn Bijzitter

Donderdag 12 augustus

Deze ochtend begint anders dan andere. Namelijk met een bezoek aan de huisarts. De vele jaren zittend werk hadden hun sporen nagelaten: ik was veel te zwaar. Sinds begin dit jaar ben ik bezig daar wat aan te doen. Hoe? Door minder en verstandiger te eten en meer te bewegen. Met resultaat. Ik ben de afgelopen maanden niet alleen zo’n 12 kilo afgevallen, maar ook mijn bloedwaarden zijn weer allemaal binnen de norm! En niet onbelangrijk: ik voel me fitter en gezonder.

Verder onder andere afspraken gemaakt met een aantal sollicitanten die begin volgende week gaan langskomen voor een gesprek. En ze zijn hard nodig, want een nieuwe dienst die wij hebben ontwikkeld is al door diverse gemeentes afgenomen. En daarnaast weten ook steeds meer particulieren ons kantoor te vinden.

De middag besteed aan een brief voor een cliënt wiens recht van overpad door de buren wordt geschonden. Toch altijd best ingewikkeld en voor een particulier eigenlijk niet te doen. Zoals de meeste dagen ben ik tussen zes en half zeven weer thuis.

Vrijdag 13 augustus

Gewoonlijk loopt op een doordeweekse dag om 6.15 uur de wekker af. Vervolgens douchen, een licht ontbijt en een paar kranten lezen en nieuwssites bekijken om van de toestand in de wereld op de hoogte te blijven. Tegen half acht vertrek ik naar kantoor.

Aanstaande maandag begint er een nieuwe medewerker. Dat vraagt vandaag nog enige voorbereiding van mij. Vanmiddag de boodschappen ophalen bij Jumbo Bert Vis. Sinds corona maken wij gebruik van deze uitstekende service. Wij doen dat om zo min mogelijk kans op besmetting te hebben. Want voor mij als ondernemer betekent niet werken simpelweg dat er geen inkomen is.

Aan het eind van de dag een telefoontje. Wij hebben een ontslag begeleid en werkgever en werknemer zijn het met onze hulp eens geworden! Ontslag is voor geen van de partijen fijn, maar het is mooi wanneer uiteindelijk toch iedereen tevreden kan zijn.

Zaterdag 14 augustus

Hoewel het werk van een ondernemer nooit stopt, of misschien wel juist daarom, probeer ik het weekeinde zoveel mogelijk voor mijzelf te houden. De zaterdag is voor klussen/klusjes. Vandaag moet er eindelijk eens iets gedaan worden aan die klemmende achterdeur! Die moet eruit en zo hier en daar moet er wat afgeschaafd worden. Project geslaagd.

Zondag 15 augustus

Zoals bijna elke zondagochtend begin ik samen met mijn compagnon met negen holes op de mooie golfclub Havelte. Als ondernemer met een zittend beroep is het goed om aandacht te besteden aan fysieke fitheid. Vanmiddag heb ik een ontmoeting met mijn jongste zoon in Groningen. Even bijpraten en een drankje doen. Gezellig.

Maandag 16 augustus

Vandaag een enerverende dag. Er start een nieuwe werknemer, dus de ochtend gaat op aan welkom heten, praatjes maken, uitleg over toegang van het gebouw, apparatuur, software, etcetera. En omdat we het druk hebben, hebben we vanmiddag gesprekken met twee sollicitanten.

We hebben besloten dat we vanaf september weer op de eerste donderdag van de maand tussen 14.00 en 20.00uur ons inloopspreekuur gaan doen. Iedereen die dat wil kan voor een eerste gratis advies bij ons terecht. Het maakt niet uit over welk onderwerp. Vanwege ieders veiligheid vragen we voorlopig wel een QR-code in de corona-check-app.

Dinsdag 17 augustus

Deze ochtend een gesprek met de derde en laatste sollicitant. Wij zijn snelle beslissers, dus een uurtje na het gesprek kunnen we aangeven wie van de sollicitanten we gaan uitnodigen bij ons te komen werken.

Vanmiddag hebben we opdracht gegeven aan Harriët Kalthof uit Blokzijl. Deze illustrator/grafisch vormgever gaat voor ons tekeningen maken die de kernkwaliteiten van ons bedrijf weerspiegelen. Het voorproefje dat ze ons stuurde vonden we prachtig, dus we kijken uit naar het eindresultaat. Dat wordt een ‘praatplaat’ die wij kunnen gebruiken om met beelden te laten zien wat wij onze opdrachtgevers te bieden hebben. De dinsdag sluiten we traditiegetrouw af met een rondje golf met bevriende ondernemers.

Woensdag 18 augustus

Om 8.00 uur kom ik aan op kantoor. Deze dag begint met het doornemen van een aantal dossiers van een collega en deze voorzien van advies. Net voor de middag wordt door een potentiële nieuwe cliënt een dossier gebracht, dus er wordt een taak aan de lange lijst toegevoegd: ‘dossier van meneer Jansen doornemen en uiterlijk 19 augustus een advies sturen.’ Zoals de meeste dagen lunchen we op kantoor.

De middag is gevuld met een aantal kleine taken en het afvangen van mail en telefoon van mijn compagnon die vanmiddag hoorzitting heeft van een van de gemeentes waar wij zitting hebben in de bezwaarschriftencommissie.

De avond is voor ontspanning. Onder normale omstandigheden zing ik op woensdagavond in een koor. Helaas mag dat nog niet, maar om de sociale contacten enigszins te onderhouden komen wij met een aantal leden eens per 6-8 weken bij elkaar voor een drankje. Het was gezellig!