Dagboek van wethouder Bram Harmsma:

Wethouder Bram Harmsma. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit Steenwijkerland en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Bram Harmsma, wethouder van Steenwijkerland met onder andere economie, recreatie en toerisme en sport in portefeuille.

Donderdag 11 november

Vandaag een mooie mix aan afspraken. Deze dag start met kennismaking met een nieuwe projectleider. We bereiden ons samen voor op een bestuurlijk overleg. Weliswaar een nieuwe projectleider, maar goed ingelezen. Dat werkt prettig. Aansluitend om 11.00 uur heb ik een overleg over de Horeca Academy. Vanwege de schaarste in koks, maar ook breder in de horeca, willen we samen met het lokale bedrijfsleven een opleiding starten in dit gebied. We liggen op koers om volgend jaar van start te gaan.

Even later sta ik in Dwarsgracht om samen met een stel Gieterse ondernemers het eerste elektrische ponton in dit gebied te testen. Prachtig om te zien dat deze ondernemers de handen ineen hebben geslagen en van een nood (beperkende natuurwetgeving) een deugd hebben gemaakt (een duurzaam exportproduct). Dit hebben de gemeenteambtenaren goed opgepakt vind ik: een initiatief aanjagen waar al energie op zit.

Vrijdag 12 november

Een prachtige afsluiter van een volle week en lekker begin van het weekend, want vanavond staat het BCS-gala op het programma. De netwerk- en belangenorganisatie voor ondernemers in Steenwijkerland heeft het gala in een ander jasje gestoken en dat pakt verrassend goed uit. Ik heb mijn vader meegevraagd als gast en zo zaten we aan een gezellige tafel – omlijst met een hapje en drankje - onszelf te vermaken. Als wethouder Economische Zaken heb ik zelf op het podium ook een duit in het zakje gedaan door te vertellen aan welke projecten de gemeente werkt die het tekort aan vakmensen in onze gemeente moeten terugdringen. Daarvoor moet soms systeem-doorbrekend gewerkt worden. Dit is iets wat de nieuwbakken ondernemer van het jaar op zijn lijf geschreven is. Prachtig om die uitreiking live te hebben gezien.

Zaterdag 13 november

Zaterdag staat bij ons vaak in het teken van klusjes doen, de markt op, boodschappen, etc. Ook heb ik regelmatig iets van de landelijke VVD. Zo had ik onlangs een training publiek leiderschap op de Veluwe. Pier Eringa nam mij en mijn partijgenoten mee in zijn loopbaan, maar bovenal in de ‘levenslessen’ die hij heeft opgedaan bij diverse instanties. Ik kan het niet laten om een inzicht te delen waar ik het hardgrondig mee eens ben: veel mensen in de politiek vinden het proces te mooi, het spel. Terwijl het moet gaan om de knikkers. ‘Getting things done’, oftewel gewoon de bal in het doel. Dat sprak ik uit tijdens mijn inauguratie en dit voelt nog steeds relevant.

In de middag komt een vriendin van ons langs om het ontwerp-geboortekaartje door te nemen want half december verwachten we een dochter/zusje. Het aftellen kan een beetje beginnen!

Zondag 14 november

Ik begin iedere ochtend met een stukje hardlopen. Met nadruk op stukje want de echte lange afstanden die nodig zijn voor de marathon zitten inmiddels niet meer in de benen. We weten het allemaal: sport is gezond voor ons. Toch bewegen we ook in Steenwijkerland te weinig. Met veel partners hebben we daarom het Steenwijkerlands sportakkoord gesloten. Doet u mee??

Mijn vrouw en ik gaan bijvoorbeeld iedere zondag een stukje wandelen. Oké, toegegeven, soms moeten we ons er even toe zetten. Maar met zo’n magnifiek wandeldecor in ons gebied is het iedere week weer echt lekker. En als we de calorieën verbrand hebben, mogen we graag op zondagavond een kaasplankje maken met een goede serie op de achtergrond.

Maandag 15 november

Vaak gaat onze dochter op maandag naar de opvang in Tuk. Daarna rijd ik door naar het gemeentehuis. Op maandag staan er veel interne overleggen. Zo start de ochtend met een stuurgroep van het programma Duurzaam Beleefbaar Toerisme. Aansluitend houd ik met de teamleider en de betrokken ambtenaren een zogenoemd ‘portefeuillehoudersoverleg’ van het programma ‘Werk aan de winkel’. Een beetje clichématig, maar dus veel vergaderen en veel koffie. Als bestuurder van een organisatie met ruim 400 medewerkers is dit echt noodzakelijk om feeling te houden met wat er speelt.

Maandagavond sluiten we traditiegetrouw af met de fractievergadering van de VVD die standaard om 20.00 uur begint. Want binding met de organisatie is belangrijk, maar als bestuurder wil je uiteraard ook korte lijntjes houden met het ‘politieke spectrum’. Gelukkig ook tijd voor ontspanning, want ik kon de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal kijken. Nou ja, ontspanning… het was even peentjes zweten, maar we gaan ervoor!

Dinsdag 16 november

De dag start om 9.00 uur met een vergadering met mijn collega-wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris. Ook wel B&W of college genoemd. Deze vergadering duurt meestal tot 12.00 uur en behoort eigenlijk tot de corebusiness van mijn rol als bestuurder: keuzes maken in het algemeen belang. Dit gebeurt altijd met het voltallige college. Hierdoor ontstaat een zinvolle en constructieve discussie. Daarnaast levert het ook veel werkplezier op, mits je leuke collega’s hebt natuurlijk... Het werkbezoek dat gepland stond vóór het college is geschrapt vanwege de aangescherpte Covid-maatregelen.

Ook dinsdagavond is een vaste vergaderavond maar dan met mijn echte baas: de gemeenteraad. Vanavond geen politieke debatten maar een werkvergadering waarin een inhoudelijk onderwerp verder wordt toegelicht aan de raad. Dit keer maar liefst 3 onderwerpen: de omgevingswet/visie, wijziging beleid oud papier en decentralisatie beschermd wonen.

Woensdag 17 november

Woensdag is mijn thuiswerkdag geworden. In de ochtend breng ik onze dochter naar de opvang in Tuk en aansluitend ga ik even gymmen. Daarna is het de hele dag door belletjes, mails maar bovenal veel Zoom en Teams, oftewel digitale afspraken.

Nieuws

menu