Dansen en klusjes om naar het EK te kunnen: ‘We gaan allemaal, of we gaan niet’

Dansteam Eyecatcher uit Tuk mag naar het EK in Duitsland, maar de reis en het verblijf kosten enorm veel geld.

Dansteam Eyecatcher uit Tuk mag naar het EK in Duitsland, maar de reis en het verblijf kosten enorm veel geld. Foto: Aangeleverd

Eyecatcher, een van de dansteams van sportschool Hier! in Tuk, heeft zich geplaatst voor het EK in Duitsland. Die geweldige prestatie van het team van 27 jonge dansers leidt wel tot de kwestie van de kosten van de reis en het verblijf. De meiden van het team, tussen de 11 en 15 jaar oud, zijn een crowdfunding gestart, treden op en doen klusjes om het geld bij elkaar te krijgen.

„Het is een droom van de meiden om naar het EK te gaan”, zegt hun trainster Danique Los. „Om daar te komen hebben ze in 9 wedstrijden 50 teams achter zich gelaten. We staan op nummer 1 in Nederland, dus mogen we naar het EK.” Zij traint Eyecatcher samen met haar vriend Justin Dion Munch-Jørgensen.

Groot bedrag

Er is een groot bedrag nodig om het hele team naar Kalkar in Duitsland te krijgen en er te laten verblijven. Het EK duurt vier dagen. „Het gaat om 26.000 euro als we er ook verblijf regelen, maar we hebben meerdere scenario’s. Het zou voor de rust wel het mooist zijn als we niet vier dagen heen en weer hoeven te reizen.”

Met de pet rond

Om geld in te zamelen voor hun deelname aan het EK zijn de meiden van het team druk aan het werk. Zo zal een aantal van hen dansen in het buurthuis van Tuk, in de pauze van de toneeluitvoering door ‘Ut mag geen naam hebben’. Die spelen op 31 maart en 1 april het stuk Ik bemoei me er niet mee . De dansers gaan dan met de pet rond.

Bij de statiegeldautomaat in de Albert Heijn Van Etten is een buis waar klanten hun statiegeldbonnetje kunnen schenken. Daarnaast verkoopt een van de teamleden paaseitjes aan familie en vrienden, een ander een doos met chocoladezoenen. Een buurvrouw laat haar garage opruimen en bij Fysiopraktijk Hogewal wordt geklust en staat er in de wachtkamer een bus waar mensen geld kunnen doneren.

Familie

„De kans op een Europees Kampioenschap krijg je niet zomaar, helemaal niet als team uit Tuk, Steenwijk, ik bedoel hoe groot is de kans?”, zegt Danique trots. „Maar de meiden zijn zo gemotiveerd en gedreven. Dat is heel mooi om te zien. Hun passie ligt bij het dansen. Het is echt het familiegevoel wat hen zo sterk maakt. Deze kans moeten we grijpen.”

Er is door de ouders vergaderd over de deelname aan het EK. An-José Tienstra is de moeder van Tamar, die danst bij Eyecatcher. „We hebben toen als ouders gezegd: ‘We gaan allemaal, of we gaan niet’. Daarom zijn we de actie gestart en doen de meiden klusjes zodat iedereen mee kan.”

De actie loopt via de website GoFundMe.com , en is te vinden door Eyecatcher als zoekterm in te tikken.