De COV Steenwijk gaat van 'Beeldscherm naar Buiten'

Een deel van het koor COV Steenwijk e.o. repeteert in De Speulkoele in Havelte. Foto: Renate Jutte en Tilly Berends

Na maanden online oefenen - wat af en toe best frustrerend was - hield de COV Steenwijk e.o. weer een échte repetitie. Weliswaar in de buitenlucht en met een beperkt aantal deelnemers, maar het gaf (een gedeelte van) het koor de mogelijkheid om elkaar weer in het echt te zien en te horen.

Er waren nog wel de nodige restricties. Zo moest de repetitie in de openlucht plaatsvinden en waren er maximaal 50 deelnemers toegestaan. Dat is lastig met een groot en enthousiast koor van ca. 80 leden: het maximum aantal liefhebbers voor de repetitie was dus snel bereikt en er moest een wachtlijst komen voor de leden die ook graag hadden gewild maar die geen plek meer konden krijgen.

De repetitie vond plaats in De Speulkoele in Havelte, bekend terrein omdat daar afgelopen jaar ook al eens gerepeteerd werd. Iedereen was erg blij om elkaar weer te zien en even te spreken voor zover dat mogelijk was, want een koffiepauze waarbij je even als vanouds bij elkaar kon staan om bij te praten was nog niet toegestaan.

Nerveus

Veel mensen, inclusief de dirigent en de repetitor van de COV hielden hun hart vast voor hoe een en ander zou gaan klinken. Maar na afloop van deze eerste repetitie was dirigent Rob Meijer blij verrast: „Ik was bloednerveus toen ik naar Havelte reed. Hoe is na negen (!) maanden tegen een plastic schermpje praten en zingen de conditie van de stemmen en hoe krijg ik die stemmen weer onder elkaar om de koorklank te krijgen die ik van dit koor gewend ben? Al tijdens het inzingen wist ik: „Het zit er nog!” Het stuk “Cantique de Jean Racine” bijvoorbeeld, volledig online aangeleerd, klonk verassend goed!”

De vogels doen mee

De leden waren vooral ook enthousiast over het feit dat de veelvoudig aanwezige vogels in het omringende bos van zich lieten horen en zich prachtig mengden met het koor.

Op maandag 28 juni vindt de volgende en voorlopig laatste repetitie in ‘De Speulkoele plaats.

Vervroegd zomerreces

Daarna gaat het koor met vervroegd zomerreces om vervolgens begin augustus de draad weer op te pakken, dan hopelijk binnen, in aanloop naar het naderende concert van 13 november. „Bijzonder is het dat, in deze tijd waarin veel koren zijn omgevallen doordat de leden de moed lieten zakken en zich afmeldden, het ledenbestand van de COV Steenwijk e.o. nagenoeg intact is gebleven”, vertelt Ria Piquer-Speet van het koor.

Binnenkort wordt het weer mogelijk om, geheel vrijblijvend, een koorrepetitie bij te wonen en een paar keer mee te zingen.

Nieuws

menu