Frans van Dokkumburg doet een worp...

De Groene Long heeft discgolfparcours

Frans van Dokkumburg doet een worp... Sieb van der Laan

Steenwijk - Als eerste plaats in Overijssel heeft Steenwijk sinds enkele weken een discgolfparcours. Initiatiefnemer Frans van Dokkumburg demonstreert hoe het spel in zijn werk gaat. „Net als gewoon golf, maar dan met een disc of frisbee.”

Op een vrieskoude dag half januari neemt Steenwijker Frans van Dokkumburg zijn driejarige zoontje Sven mee naar De Groene Long. Hij heeft een paar platte kunststof schijven meegenomen, die hij discs noemt. Vanaf een strook beton achter de heuvel doet hij voor hoe je met een ferme worp een disc gooit in de gele metalen mand, die 60 meter verderop staat. „In plaats van het slaan van een balletje, werp je bij disgolf met een disc of frisbee”, legt de Steenwijker uit als hij de disc vanaf het gras opraapt. Bij zijn derde poging zweeft de disc wel met een sierlijk boogje keurig in de mand.

‘Super leuk’

Tijdens een wereldreis in 2010 ziet Frans in Nieuw-Zeeland hele families in een park met frisbees naar palen met metalen manden gooien. Hij ontdekt dat deze sport discgolf heet en op een parcours met 18 holes wordt gespeeld. Frans probeert de sport zelf uit en is meteen enthousiast. „Ik vond het super leuk en dacht gelijk: dit moet toch ook eenvoudig in Nederland zijn te realiseren?” Pas in 2018 neemt de Steenwijker daartoe concrete stappen. De provincie introduceert dan een nieuwe subsidie ‘Bewegen in de openbare ruimte’. Frans ziet zijn kans en doet een subsidieaanvraag. Daarbij krijgt hij hulp van de Nederlandse Frisbeebond, Sociaal Werk De Kop, gemeente Steenwijkerland en Discgolf Nederland. Die aanvraag wordt dan niet gehonoreerd, maar bij een nieuwe poging anderhalf jaar later, lukt dat wel.

Eerste in Overijssel

Als locatie kiest Frans voor De Groene Long. Zijn oorspronkelijke plan om een parcours aan te leggen met 14 baskets of holes moet hij laten varen. „Om de veiligheid te kunnen garanderen, hebben we voor 6 holes gekozen”, vertelt Frans, die zich door onder anderen Nederlands kampioen discgolf Rienk Kan liet adviseren. Dit discgolfparcours is de eerste in Overijssel en de elfde in Nederland. In Amerika is discgolf in de jaren ’70 ontstaan en tien later naar Nederland overgewaaid. De populariteit stijgt sinds enkele jaren snel.

Spelregels

Frans vindt discgolf een ideale sport om in coronatijd alleen of met familieleden, vrienden of collega’s te beoefenen. „Je kunt gratis gebruik maken van het discgolfparcours en hoeft alleen maar een disc van zo’n twaalf euro of goedkope frisbee aan te schaffen.” De spelregels kan Frans in een paar zinnen uitleggen. „Je gooit met de disc vanaf de ‘tee off’ naar de basket die ongeveer vijftig meter verderop staat. Belandt de disc meteen in de basket, dan scoor je één punt. Lukt dat niet, dan probeer je het opnieuw vanaf het punt waarop de disc is gevallen. Wie bij één of meerdere rondes van zes holes de minste punten scoort, is de winnaar.”  

Cadeau

Net als bij het traditionele golf maken de obstakels de sport extra uitdagend. Zo moet je in De Groene Long om bomen heen gooien en omhoog en omlaag bij de heuvel. Eind januari of begin februari wordt het parcours verder afgemaakt met informatieborden en bestickering met daarop de namen van de sponsors Albert Heijn Van Etten, Fun Fit Steenwijk en www.steenwijk.com . Frans is van plan om binnenkort aan de middelbare scholen en enkele basisscholen een discgolfset cadeau te doen, zodat de leerlingen het eens uit kunnen proberen. Afgelopen september en oktober gaf hij al eens een workshops op CSG Eekeringe en RSG Tromp Meesters.

Opening

Frans is nog op zoek naar een locatie in Steenwijk waar discgolfers discs kunnen huren. Met de Udisc app kun je in contact komen met de discgolfcommunity en deelnemen aan een competitie. Vanaf internet kun je scoreformuliertjes downloaden. In Hoogeveen, Heerenveen en Groningen zijn ook discgolfparcoursen. Alleen in Groningen is een discgolfvereniging actief met leden uit de vier noordelijke provincies. Zelf heeft Frans niet de intentie om een discgolfvereniging in Steenwijk op te richten. „Mijn drijfveer was vooral om hier met mijn zoontje te kunnen spelen.” Daarin is hij geslaagd. Met een brede lach op zijn gezicht doet Sven zijn vader na. ‘Kadeng,’ klinkt het even later als de disc in een mandje valt.

De officiële opening van discgolfparcours Steenwijk is binnenkort.

 

Meer informatie: www.discgolfsteenwijk.nl .