De Kluif moet 'nee' verkopen aan baasjes van honden en katten: 'Pension zit helemaal vol tot half augustus'

Schooldeuren zijn gesloten. Vakanties lonken, ondanks dat de coronacijfers explosief toenemen. We willen weg, zijn toe aan rust en ook wel vertier, en wat doen we dan met onze trouwe viervoeters? „In maart en april stond de telefoon hier roodgloeiend”, zegt beheerder Jannetta Blok van Dierenasiel en Pension de Kluif. Er wordt nog wel veel gebeld. „Maar vol is vol, we moeten helaas ‘nee’ verkopen”, zo vervolgt Blok.

'Een hart voor dieren' is de drijfveer bij Dierenasiel en Pension de Kluif.

'Een hart voor dieren' is de drijfveer bij Dierenasiel en Pension de Kluif. Foto: Sieb van der Laan

Want tussen half juli en half augustus zit het pension vol kwispelende honden en tevreden spinnende katten. Een vol pension betekent dat zo’n zeventig dieren onderdak hebben. „Veertig honden en om en nabij dertig katten. Meer lukt niet, maar we hebben hier veel meer ruimte dan destijds aan de Meppelerweg in Steenwijk. De piek qua opvang ligt uiteraard altijd in vakantieperiodes.”

De dierenliefhebbers zitten alweer ruim zes jaar op de nieuwe locatie in Witte Paarden. „En naar volle tevredenheid. We kunnen de dieren hier liefdevol verzorgen, zonder dat mensen in de omgeving daar last van ondervinden.” Zo’n vijftig vrijwilligers zijn werkzaam voor stichting de Kluif. „Een hart voor dieren is daarbij de drijfveer. Als een verwaarloosd dier het asiel binnenkomt en je ziet dat hij of zijn weer opknapt, dat is zo leuk. Doet je echt goed.”

‘Avondklok’ honden

Na de invoering van de ‘avondklok’ zag je plotseling heel veel mensen met een hond. Want dan mocht je ook in de avonduren naar buiten. Sinds de versoepeling van de coronaregels zijn veel honden in een asiel terechtgekomen. Je leest er veel over in de media. „Dat heeft hier ook zeker wel gespeeld. Mensen schaften ergens een hond aan. Toen de avondklok was verdwenen, moest de hond schijnbaar ook weg. Baasjes komen dan met argumenten als: de hond past toch niet in het gezin of huishouden. Dan voel je aan dat het anders zit. Ze willen er gewoon van af. In principe nemen we alle honden en katten aan.”

Daarom doet het dierenliefhebbers ook zeer als een hond aan een boom wordt gebonden of een nest jonge kittens in een doos in het bos of langs de weg wordt gezet. „Omdat ze hier terecht kunnen. En dierenleed doet pijn. Het komt nog steeds voor, ook in deze regio. Want hier worden katten vaak gedumpt in het bos.” Er worden ook wel vogels, egels en konijnen aangetroffen die dringend verzorging nodig zijn. „Die vangen we hier niet op, maar verwijzen we door naar andere opvang. Bij elkaar zetten van allerlei soorten dieren kan ook niet. Doen we nooit. Omdat je dan de kans loopt op verspreiding van ziekten. Denk bijvoorbeeld aan parasieten.”

‘Zorgplicht voor dieren’

Voor elke ‘zwerf’ hond en kat die het asiel in gaat krijgt de Kluif een kleine vergoeding van de gemeente. „Want net als bij mensen heeft de gemeente ook een zorgplicht voor dieren. Die worden ook gezien als inwoners.” Vorig jaar rond deze tijd was het pension van de Kluif vrijwel leeg. Mensen werkten thuis vanwege corona, en daardoor was dagopvang voor het huisdier ook niet nodig. Vakanties gingen niet door of waren veelal dichtbij huis. Dus hoefde de viervoeter niet naar de Kluif. Dat betekende fikse financiële schade voor de stichting, die het vooral van giften en sponsors moet hebben om te kunnen overleven.

Doordat corona lang duurt nam het aantal zogenaamde ‘dag-honden’ in het pension, ’s morgens gebracht en ’s avonds weer opgehaald, toch weer toe. „Het is best een opgave als je thuis moet werken, de kinderen thuis zijn, en ook nog het huishouden en de hond moet verzorgen. Valt echt niet mee. En dat elke dag.” De slechte tijden lijken voorbij, de goede zijn zichtbaar aangebroken. „En daarbij is het bij ons ook zeker niet zo dat een asieldier zo snel mogelijk de deur uit moet. Wij zoeken voor de dieren een passend baasje. Elk dier heeft recht op een goede plaats.” Jannetta merkt op dat de dieren het supergoed hebben bij de Kluif. „We gaan voldoende met ze wandelen, en ze kunnen zwemmen. Ook is er goede voeding en medische zorg, zoals een fysiotherapeut. Daarvoor krijgen we leuke recensies en positieve mond tot mond reclame terug.”

Wensen bij de Kluif

Uiteraard zijn er ondanks het riante onderkomen altijd wensen voor de toekomst. Nou ja, één van die wensen is al in vervulling gegaan. „We wilden een beter klimaatbeheerssysteem in de ruimten waar onze dieren verblijven. Dat is er sinds kort. Zo laten we voor een hond de warmte nooit uit de vloer komen. Bij katten doen we dat wel. Vinden ze prettig.” Goedkoop is zo’n systeem niet. „Het oude werkte niet meer, dus moet je wat.” Ondanks meer ruimte dan voorheen blijft het voor de Kluif in de praktijk altijd passen en meten. Voor de toekomst is er nog een mogelijkheid voor een kleine uitbreiding. „Al speelt dat op dit moment niet. Iets bijbouwen kost ook geld, en dat zou dan van sponsors moeten komen. We denken er dan aan om op het pleintje hiernaast nog iets te bouwen.”