De Otter is al 20 jaar icoon van Nationaal Park Weerribben-Wieden en krijgt een 'Avond van de Otter' in theater De Meenthe

De nieuwsgierige otter is 20 jaar geleden uitgezet Nationaal Park Weerribben-Wieden. Foto: Ronald Messemaker

Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat de otter opnieuw werd uitgezet in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Om dat te vieren organiseert Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden op donderdag 3 november in theater De Meenthe in Steenwijk de Avond van de Otter.

Het wordt een avond met verhalen van toen, filmmaker Hilco Jansma over zijn bekroonde film ‘De Otter, een Legende keert terug’, onderzoek naar de Otter in Zwolle, het belang van natuur en biodiversiteit en een blik op de toekomst van het park. De avond wordt gepresenteerd door NPO Radio1-journalist Margreet Reijntjes (onder andere Vroege Vogels en De Perstribune).

Een avond vol verhalen

In 2002 werden in Nationaal Park Weerribben-Wieden de eerste otters uitgezet. Ze kwamen uit Letland, Wit-Rusland of gevangenschap en werden eerst een tijdje opgevangen in Burgers Zoo. Alle otters waren voorzien van een zendertje, maar al snel vertrokken de otters, op zoek naar andere leefgebieden en raakte het contact verbroken. Boswachter Egbert Beens van Staatsbosbeheer was erbij en vertelt erover.

Hilco Jansma is natuurfilmer en gedragsbioloog. In 2020 maakte hij de documentaire ‘De Otter, een legende keert terug’. De film toont unieke beelden van de otter op jacht naar voedsel, hoe ze spelen en zelfs hoe een moederotter haar jong een eerste zwemles geeft. Wat komt er kijken bij het maken van een natuurfilm? Hoeveel geduld moet je hebben? Hilco Jansma werkte 4 jaar aan de film en vertelt erover en beantwoordt vragen.

De stad als leefgebied

Is de stad geschikt als leefomgeving voor de otter? Toen Lidewij Disbergen van buurtgenoten hoorde dat er otters waren gezien, op nog geen 100 meter afstand van haar huis, ging ze op onderzoek uit. Met werkbroek en stevige schoenen aan. Op zoek naar sporen én otterpoep, onder de vele bruggetjes van Zwolle Zuid. Lidewij Disbergen komt er over vertellen. Samen met Johan Spinder, regiocoördinator otter Overijssel van de Zoogdiervereniging.

Lisanne Kruiswijk, gebiedsontwikkelaar Natuur en Landbouw bij Nationaal Park Weerribben-Wieden en Johann Prescher, boswachter bij Natuurmonumenten, gaan in gesprek over succesvol natuurherstel en ‘rewilding’ (terugbrengen van dieren of planten die verdwenen waren). De Avond van de Otter wordt gepresenteerd door Margreet Reijntjes. Al 25 jaar presenteert ze zeer uiteenlopende radio- (en tv programma’s), waaronder het natuur- en milieuprogramma ‘Vroege Vogels’. Tegenwoordig is ze elke zondagmiddag te horen op NPO Radio 1 in het programma ‘De Perstribune’.

Kaarten voor de Avond van de Otter zijn te koop op www.demeenthe.nl .

Nieuws

menu