De Verwonderwandeling: Inspiratievol wandelen rondom de natuurbegraafplaats Nieuwehorne

Met de 'telefoon van de wind' kan gebeld worden met een verloren dierbare.

Iedereen is welkom op zondag 5 september om tussen 11.00 en 15.00 uur te komen wandelen op de nieuwe, inspirerende, bewegwijzerde wandeling van circa 6 kilometer in het natuurschoon van Nieuwehorne, met als startpunt de Natuurbegraafplaats Fryslân, 8e Wijk in Nieuwehorne. De wandeling staat in het teken van leven, mijmeren over leven van gemis en je laten staan door woorden, muziek en verhalen.

De zomer ligt bijna achter ons, de herfst nadert met rasse schreden. Zo meandert het leven ook. Voor je het weet ligt het achter je. Tijd om er even rustig wandelend bij stil te staan: verwonder je. Met Piet Koek, verhalenverteller en muziektherapeut. Hij geeft in de kapschuur klank en kleur mee aan het leven. Yvonne Koldenhof helpt kinderen, groot en klein, een ‘verwonderwerk’ te maken met natuurlijke materialen. Op de route is er een ontmoeting met Esther Mostert die de waarde van stilte laat ervaren. En halverwege is er in het kerkje van Nieuwehorne een plek om even op adem te komen terwijl Nienke de Jong-de With voor u zingt. Gedichten en vragen onderweg maken de VERWONDER-wandeling compleet.

Heel speciaal én nieuw voor Friesland is de ‘Telefoon van de Wind’, gebaseerd op het initiatief van Itaru Sasaki uit Japan. In een, voor deze gelegenheid ingerichte, tipi tent (ook nog te bezoeken na de wandeldag) kan in alle rust ‘gebeld’ worden met een naaste die gemist wordt. De Telefoon van de Wind biedt nabestaanden de gelegenheid om zich te verbinden met overleden dierbaren. “Het spreken aan de telefoon, ook al is die niet verbonden, helpt je je gedachten te ordenen en onder woorden te brengen” vertelt Nicole ter Doest van de natuurbegraafplaats Fryslân.

José Hobert van Comes uitvaartzorg is mede-organisator, evenals Bety Nicolai (Wij’s Uitvaartzorg) en Petra Eijer (freelancer uitvaart). “Een wandeldag waarin de tijd niet door de klok wordt bepaald, maar door alles wat je hoort en ziet om je heen. Tijd voor oneindigheid”, mijmert José. Bety voegt hieraan toe “Heerlijk om lopend je te mogen verwonderen wat creativiteit van mensen bij je gaat oproepen.” Voor Petra geldt “ervaar wat stilte met je doet”.

Bij terugkomst op de Natuurbegraafplaats Fryslân staat koffie, thee, limonade en soep met een versnapering voor iedereen klaar. Rekening houdend met de nog geldende corona maatregelen vragen we u om u aan te melden op info@natuurbegraafplaatsfriesland.nl .

Deelnaam is kosteloos. Stevig schoeisel is aan te raden. Ook kinderen zijn van harte welkom. Er is tevens een kortere route uitgezet voor mensen die minder goed ter been zijn.