De Waterwyck heeft van de lockdowns een deugd gemaakt. Zwembad en sporthal zijn flink verduurzaamd

Technisch medewerker Patrick Nijenhuis van De Waterwyck.

De coronalockdowns van vorig jaar zijn door zwembad De Waterwyck nuttig gebruikt. Hoe vervelend de periodes ook waren voor de baden in Steenwijk en Vollenhove, er is hard gewerkt aan verduurzaming.

De accommodaties van Sportservice Steenwijkerland zijn, nu de zwembaden en de sporthal toch gesloten waren, onder handen genomen. Tussen maart en december zijn in De Waterwyck de kleedruimten voorzien van duurzame ledverlichting. Er zijn bovendien vier frequentieregelaars gekomen en zijn er twee warmtepompen geplaatst. Ook in Zwembad Vollenhove is de afgelopen maanden flink gewerkt. Daar is een nieuwe hr-verwarmingsketel geplaatst met nieuwe pompen, drie nieuwe frequentieregelaars en een nieuw filter voor het buitenbad.

Warmtepompen

Alleen de warmtepompen al zorgen voor een flinke besparing. „Omdat één van de twee huidige cv-ketels na dertig jaar het einde van de technische levensduur naderde, werden alternatieve verwarmingsmogelijkheden onderzocht”, vertelt technisch medewerker Patrick Nijenhuis van Sportservice Steenwijkerland.

„Warmtepompen kwamen als beste vervangers uit de bus”, aldus Nijenhuis. „Dit heeft er in geresulteerd dat we technische installaties integraal hebben aangepakt, samen met een bouwkundig deel. De oude cv-ketel werd verwijderd en er zijn twee warmtepompen op het dak geïnstalleerd en geplaatst. Deze warmtepompen onttrekken warmte uit de buitenlucht en deze warmte wordt gebruikt om het zwembad en het zwembadwater te verwarmen. Dat scheelt enorm in het gasverbruik. Voorheen waren we grootverbruiker van gas, nu is dat teruggebracht tot minimaal.”