De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Jonge mantelzorgondersteuners vanuit Tinten: Milena Oldenziel, Paula Bierma en Maran Oosterloo. Aangeleverde foto

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, een handicap, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.

Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar kan soms ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. In Steenwijkerland worden er speciaal voor jonge mantelzorgers regelmatig activiteiten georganiseerd door Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, vanuit de welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop. Zo ook in de Week van de Jonge Mantelzorger.

Stilstaan bij jonge mantelzorgers

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ook dit jaar is het thema van de week van de bewustwordingscampagne ‘Niet te missen’. Doel hiervan is meer bewustwording, herkenning en erkenning. Door ouders, huisartsen, onderwijzers, hulpverleners, enzovoorts.

Positieve Gezondheid en muzikale workshop op 4 juni

„Samen met collega’s van andere Tinten werkorganisaties hebben we de handen ineen geslagen om jonge mantelzorgers Tintenbreed in de Spotlights te zetten. Met als doel meer aandacht en oog voor jonge mantelzorgers. Op zaterdagmiddag 4 juni staat er voor de jonge mantelzorgers in de basisschoolleeftijd uit Steenwijkerland de seizoen afsluiting op de agenda. Deze starten we met het Positieve Gezondheid Spel en er staat super gave muzikale workshop op het programma”, vertelt Paula Bierma van Sociaal Werk De Kop.

De middag is van 13.30 tot 16.00 uur in De Buze aan de Oostwijkstraat 110 in Steenwijk, er is nog plek voor enkele jonge mantelzorgers. Aanmelden kan via mantelzorg@sociaalwerkdekop.nl of via 0521-745080.

Meer informatie

In Steenwijkerland kunnen jonge mantelzorgers van 12+ het hele jaar door terecht bij het jongerenwerk vanuit Sociaal Werk De Kop. De jonge mantelzorgers zijn ook te vinden op facebook, https://www.facebook.com/jongemantelzorgerssteenwijkerland. Meer info over mantelzorg en mantelzorgondersteuning (voor alle leeftijden) is te vinden via www.sociaalwerkdekop.nl
Nieuws

menu