De gehaaste samenleving in een film gevat. ‘Oud-Steenwijker Nienke Jorissen start crowdfundactie’

Filmmaker Nienke Jorissen maakt film over haast en prestatiedruk. Foto: Aangeleverde foto

Filmmaker Nienke Jorissen ziet de haast en de prestatiedruk in de samenleving en wil met haar film mensen zich er meer bewust van maken. Ze heeft haar wortels in Steenwijk. Haar ouders en broer wonen hier nog, maar zelf is ze na de kunstacademie in Utrecht verhuisd naar Culemborg. „Het doet me denken aan Steenwijk, het ligt aan het water en er is hier rust”, vertelt de filmmaker. „Ik kom er nog graag.”

De dansfilm met de titel ECHO wordt volgend jaar opgenomen op Terschelling en gaat over de zoektocht naar rust. „Je ziet vier personages die op hun eigen manier om proberen te gaan met prestatiedruk en op zoek gaan naar die rust. We hebben allemaal dagelijks te maken met verwachtingen van onszelf en anderen. Met de film onderzoek ik hoe we hier mee omgaan en hoe we meer vrijheid voor onszelf kunnen creëren.” De film is bedoeld om mensen aan het denken te zetten. „Het nodigt uit tot reflectie. Naast dat ik de film in de kunstwereld en op festivals wil laten zien, wil ik kleinschaliger vertoningen doen, waarbij nagepraat kan worden over wat je gezien hebt en waar je je in herkent. Ik wil dat ook in Steenwijk doen.”

Echo

„Echo betekent terugkaatsing. Regels uit het verleden zitten in ons collectief onderbewust en echoën steeds opnieuw terug in onze maatschappij”, zet Jorissen. „In de geschiedenis van de mensheid zijn er veel ideeën ontstaan over de manier waarop we zouden moeten leven. Over wat goed is en wat slecht, over geld en status en het verbergen van kwetsbaarheid. Door de oorsprong van de regels te bergrijpen kunnen we ook begrijpen waarom het zo moeilijk om lekker even niks te doen.”

Taal zonder ondertitels

Nienke Jorissen heeft al een aantal films gemaakt waarin dans de hoofdrol speelt. Ze gebruikt het als taal waarbij geen ondertitels nodig zijn zodat de films ook in andere landen gezien kunnen worden. Het is dans dat het verhaal vertelt. „Het hoeft niet mooi te zijn, de bewegingen bestaan uit alledaagse handelingen. We kennen allemaal het beeld dat als we gestrest zijn en onze schouders dan wat omhoog gaan, rennen naar een trein ziet er heel anders uit dan wanneer je rustig door de natuur loopt. Die bewegingen wil ik ook inzetten voor de film.”

Schoolreis met Eekeringe

De locatie waar de film wordt opgenomen is Terschelling. De eerste keer dat Nienke Jorissen daar kwam, was tijdens een schoolreis met Eekeringe waarbij ze naar verschillende Waddeneilanden gingen. „Een aantal jaar geleden kwam ik opnieuw op Terschelling en werd gelijk verliefd op het eiland. Het is supermooi en wat als filmmaker ook fijn is, is dat je bijna 360 graden kan filmen zonder een bordje tegen te komen. Toen is het idee ontstaan om daar een film te maken. Het landschap is filmisch mooi en is in contrast met ons gehaaste leven.”


Crowdfunding

De film wil Jorissen graag maken, maar ze heeft daar geld voor nodig. Dat probeert zij deels met crowdfunding via het filmplatform cinecrowd.com bij elkaar te krijgen. De rest van het geld moet van kunstfondsen komen. De crowdfundingsactie loopt tot eind deze maand en bijna de helft van de benodigde € 8000,- al binnen. Bij crowdfunding kunnen mensen geld doneren om het project te steunen. Wordt er minder dan 80% van het doelbedrag gehaald, dan krijgen de donateurs hun geld terug, op € 0,70 administratiekosten na. Als tegenprestatie krijgen donateurs een beloning, afhankelijk van het bedrag. „Alles is welkom,” benadrukt de filmmaker.

Doneren kan via cinecrowd.com/echo . Informatie over Nienke Jorissen en eerdere projecten staan op haar eigen site nienkejorissen.nl

Nieuws

menu