De kogel is door de kerk: Bakker Bart in Steenwijk gaat verhuizen. 'Straks kunnen onze klanten lekker warm binnen zitten'

Anne en Josette Baas en hun dochters Tjes-Anna en Josanne (rechts) hebben veel zin om te beginnen in hun nieuwe Bakker Bart.

Anne en Josette Baas en hun dochters Tjes-Anna en Josanne (rechts) hebben veel zin om te beginnen in hun nieuwe Bakker Bart. Foto Sieb van der Laan

Ze zijn er al een paar maanden mee bezig: Anne en Josette Baas van Bakker Bart, maar de knoop is doorgehakt. Bakker Bart verhuist van Markt 26-28 naar het twee deuren verderop gelegen leegstaande pand van de Wibra, aan de Markt 34-36. Afgelopen week werd begonnen met de voorbereidende werkzaamheden om het leegstaande pand om te toveren tot een gezellige Bakker Bart bakkerij.

„In ons nieuwe pand krijgen we veel meer ruimte voor mensen om binnen te zitten”, vertelt Josette. „Nu hebben we twee tafeltjes en straks 30 zitplaatsen. En buiten natuurlijk! Voor ons huidige pand hebben we heel weinig terrasmogelijkheid. Voor ons nieuwe pand wel: er is voldoende ruimte daar op de Markt. We mogen een terras inrichten op de Markt en het bankje dat er nu staat, mogen we van de gemeente gebruiken. Overdag als onderdeel van het terras en ‘s avonds blijft het bankje gewoon staan.”

Het duurt nog even voordat de verhuizing een feit is. „De planning is dat we rond Koningsdag open gaan,” hoopt Josette. „De verhuurder is nu bezig de twee panden casco op te leveren en dan gaan we zelf, samen met de organisatie Bakker Bart zorgen voor de inrichting en aankleding. Verder zetten we in op verduurzaming. Alles wordt vernieuwd: de rijskasten en de afbakovens. Dit om maar zo energiezuinig mogelijk te kunnen zijn. Daar waren we overigens toch al mee bezig, gezien de huidige energieproblematiek. Helaas zijn zonnepanelen voor ons nog niet mogelijk, omdat we grootverbruiker zijn. We hebben onze wensen aangegeven en hopelijk lukt het allemaal.”

Voedselverspilling tegen gaan

Duurzaam bezig zijn Anne en Josette al langer. „Wij houden niet van verspilling van eten. Alles wat we aan het eind van de dag overhouden gaat naar Too Good To Go: dé app om voedselverspilling tegen te gaan. We waren de eersten in Steenwijk die zich hierbij aansloten. Mensen kunnen zich in deze app opgeven voor een Magic Box. Je betaalt dan 4 euro en je kunt een verrassingspakket ter waarde van 12 euro bij ons ophalen. Verder snijden we het brood dat we overhouden en we doen het in de vriezer voor de Voedselbank, die het dan later komt ophalen. Zo hoeven wij niets weg te gooien

Een grotere ruimte voor zitplaatsen was al lang een wens van Anne en Josette. „We verkopen elke dag vers gebakken losse broodjes, waaronder panini’s, zoete en hartige snacks, warme broodjes en gebak, maar ook een lekkere lunch is mogelijk. Doordat we weinig zitruimte hebben, nemen veel mensen het mee. Straks hoeven onze klanten het niet buiten op te eten, maar kunnen ze lekker warm binnen zitten met een kopje koffie erbij.”

Na 14 jaar dus een totaal nieuwe Bakker Bart. „In september 2008 zijn we met z’n tweetjes begonnen en nu met ons viertjes en dan deze nieuwe uitdaging. Wel spannend, maar we hebben er ongelofelijk veel zin in!”