De kringloophistorie van Toos Kamminga bij Kringloopwinkel Steenwijk: 'Ik kijk terug op een mooie tijd en voel me bevoorrecht dat ik er deelgenoot van mocht zijn'

Toos Kamminga: 'Ik heb mij mij bevoorrecht gevoeld om deelgenoot te zijn van deze mooie en bijzondere organisatie.' foto: Kringloopwinkel Steenwijk

Aan de Kringloophistorie van Toos Kamminga (83) is een eind gekomen. Toos is bijna 18 jaar vrijwilliger geweest bij Kringloopwinkel Steenwijk. Ze stopt, omdat ze naar Brabant verhuist. Donderdag 22 juli was haar laatste werkdag.

Op 14 oktober 2003 begon Toos als vrijwilliger geworden bij Kringloopwinkel Steenwijk. Haar overbuurvrouw was al vrijwilliger, en haar enthousiasme werkte aanstekelijk.

„Ik wilde niet thuis blijven zitten, maar weer nuttig zijn voor de maatschappij en ben begonnen bij de textielafdeling voor twee dagdelen per week”, vertelt ze. „Een aantal jaren heb ik textiel gesorteerd, opgeruimd en in de winkel gehangen. Destijds was de winkel de helft kleiner dan nu en de textielafdeling zag er heel anders uit.”

Na een aantal jaren kwam er een nieuwe uitdaging om als vrijwilliger de collega’s van de boekenafdeling te ondersteunen en met haar negen jaar ervaring in de bibliotheek heeft ze ook daar met veel plezier gewerkt.

Donderdag werkte ze voor het laatst en nam ze afscheid van iedereen, en komend weekend verhuist ze naar Brabant. „Ik heb veel kaarten en brieven ontvangen en een mooi afscheid gehad”.

‘Mooi om mensen te zien opleven’

„Ik kijk terug op een mooie tijd: bijna 18 jaar heb ik mij bevoorrecht gevoeld om deelgenoot te zijn van deze mooie en bijzondere organisatie. Ik heb veel geleerd: ik ben nogal direct en heb mezelf aangeleerd om eerst maar eens goed na te denken en daarna te reageren…”, vertelt ze. „Het was fantastisch om te zien dat vele vrijwilligers een kans kregen én krijgen om langzaam weer deel te nemen aan de maatschappij en mensen te zien opleven. Sommigen konden zelfs uitstromen naar een betaalde baan. Daar doen we voor! Wat ik zo bijzonder vind is de saamhorigheid en de voldoening in onze kringloopwinkel!”

VPRO documentaire ‘Het succes van de kringloopwinkel’

„Wat ik allemaal nog meer heb mogen doen? Poeh, best veel, in al die jaren ben ik voorzitter geweest van de AR, de Advies Raad voor en door vrijwilligers, heb ik kunstboeken mogen sorteren voor de verkoopdagen van ‘tussen Kunst & Kringloop’. Wat ook erg leuk was is dat ik ben geïnterviewd door Suzanne Bosman bij het radioprogramma EenVandaag in Hilversum in mei 2018, dit naar aanleiding van de VPRO documentaire ‘Het succes van de kringloopwinkel’. We werden (samen met een vrijwilliger van de textielafdeling) zelfs opgehaald en weer thuisgebracht, heel bijzonder. Deze documentaire waarin veel aandacht voor de medewerkers is, is zelfs twee keer uitgezonden tussen kerst en oud en nieuw in 2017 en 2018. Een warme en fantastische kijk achter de schermen van Kringloopwinkel Steenwijk en twee andere kringloopbedrijven, erg fijn om dit alles te hebben mogen meemaken!”

Al gaat ze verhuizen, ze blijft actief: „Ik hoop in mijn nieuwe woonplaats weer vrijwilligerswerk te mogen doen!”

Nieuws

menu