De lekkerste pannenkoeken komen uit de nieuwe keuken van Pannenkoekboerderij Steenwijk

Gerard Dijkema bakt met veel plezier een pannenkoekje in zijn gloednieuwe keuken.

Gerard Dijkema bakt met veel plezier een pannenkoekje in zijn gloednieuwe keuken. Foto: Sieb van der Laan

Ze zijn er trots op: Gerard, Tineke en Daniëll Dijkema van De Pannenkoekboerderij: hun spiksplinternieuwe keuken. „Het was ook wel nodig, want de capaciteit van de oude keuken was gewoon te klein,” vertelt Daniëll. „Ondanks dat onze bezoekers aangaven dat het wachten zeker de moeite waard was, vonden wij het best wel vervelend dat mensen bij drukte soms wat langer moesten wachten.”

„In de keuken hebben we nu een officiële kook- en bakpannenkoekenlijn met speciale branders en de capaciteit is verdubbeld naar 11 kookpunten.” Waar veel vraag naar is? „De boerenpannenkoek,” klinkt het eensgezind. „Maar ook onze schnitzel, spareribs, hamburger, saté en vegetarische kippenreepjes met Mexgroenten in knoflooksaus zijn heel populair.” Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij de familie Dijkema. Gerard maakt alles zelf: de eerdergenoemde populaire gerechten, maar ook kippen- en runderstoof of gehaktballen en Gerard werkt daarbij uitsluitend met verse groenten en vlees. „En natuurlijk is de meeste vraag (zo’n 90%) naar onze beroemde pannenkoeken,” lacht hij. Die overigens ook veganistisch gebakken kunnen worden. „Lactose- en glutenvrij, alle allergenen zijn uit dit meel gehaald, dus ook geschikt voor mensen met koemelk- en eiwitallergie en ze smaken ook nog eens echt heel lekker. Je proeft het verschil niet.”

Van sportcafé naar muziek en feestjes

Meer dan vijf jaar nu runt de familie Dijkema de pannenkoekboerderij in de voormalige Sportlustcafé aan de Meppelerweg 89 in Steenwijk. „En dat gaat heel goed,” vindt de familie Dijkema. „De afgelopen 2 jaar natuurlijk wel wat minder, door de vele ‘coronasluitingen’, maar ook toen hebben we aan afhalen en bezorgen gedaan. Vooral ook om onze klanten van dienst te kunnen blijven zijn.” Sport wordt er rondom de boerderij weinig meer beoefend, maar muziek des te meer. „Elke woensdagavond oefent Crescendo hier en op dinsdagavond klinkt hier jazz van de jazzband The Old Stoners, die trouwens ook op Tweede Pinksterdag op het terras komen spelen.”

In het voorhuis van de ruime boerderij is het gezellige restaurant gehuisvest, met plaats voor ongeveer 60 gasten. In het achterhuis is de grote achterzaal te vinden, voor feestjes tot 80 personen. „Toen we hier kwamen hebben we de zaal al vernieuwd en voorzien van een eigen bar en buffetruimte. De zaal wordt veel gebruikt voor bijeenkomsten en feestjes. En we zijn ook trouwlocatie. Eigenlijk kan hier alles: van bruiloft tot uitvaart. Compleet met een (pannenkoeken)buffet of barbecue, of wat men maar wil. In de zaal organiseren we sinds kort ook om de week een gezellige bingoavond voor iedereen.” Naast de boerderij is ruime parkeergelegenheid, een groot terras en voor de kleinsten een grote speeltuin en dierenweide met eenden, kippen en geiten.

Familiebedrijf

„Jong en oud komt bij ons: gezinnen, families, gehandicaptengroepen en natuurlijk veel kinderen. Kinderen mogen bij ons zelf hun ijsje in de keuken komen maken. Omdat de keuken nu een stuk ruimer is, kan dat gemakkelijker. We zijn voor iedereen toegankelijk: rolstoelvriendelijk, we hebben speciale invalidentoiletten en een plaats voor het verschonen van de baby.” De Pannenkoekboerderij is een echt familiebedrijf. Gerard is de kok, Patrick ondersteunt Gerard in de drukke tijden, Daniëll en Tineke doen de overige bedrijfsvoering. „En natuurlijk hebben we medewerkers. Momenteel zijn we nog op zoek naar versterking.”

Belangstellenden kunnen langskomen of een mailtje sturen aan info@pannenkoekboerderijsteenwijk.nl