De schoolexamens zijn volop aan de gang

Nienke, Fabiënne en Zoë bespreken vmbo-examen aardrijkskunde.

Nienke, Fabiënne en Zoë bespreken vmbo-examen aardrijkskunde. Foto: Ellen Reinders

De schoolexamens zijn volop aan de gang. Maandag maakten de vmbo theoretische leerweg leerlingen aardrijkskunde, de vmbo kader leerlingen biologie, de havisten Frans en maatschappijwetenschappen en de vwo’ers filosofie en Engels. Dinsdag maakten de vwo’ers handvaardigheid, tekenen en scheikunde en de havisten wiskunde en kunst. Voor de vmbo tl leerlingen was het dinsdag tijd voor maatschappijkunde en Nederlands en leerlingen van vmbo kader en basis maakten aardrijkskunde en biologie.

Leerlingen van het Stad & Esch lyceum in Meppel maken maandag examens filosofie en maatschappijwetenschappen.

Marnix Dufourny (18) uit Meppel doet havo examen aan Stad & Esch en maakte maandag het examen maatschappijwetenschappen. „Ik vond het examen prima gaan alleen kwamen er wel wat begrippen in voor waar ik nog nooit van had gehoord. Dit waren vooral Engelse begrippen dus ik denk dat een Engels woordenboek bij het examen mij erg had geholpen. Verder waren de teksten fijn om te lezen omdat ze dichtbij stonden. Zo ging een tekst over het studentenleven waar ik natuurlijk binnenkort aan ga beginnen. Ik had mij voorbereid door examens van vorige jaren te maken. Als de examens voorbij zijn ga ik communicatie studeren aan de Hanzehogeschool in Groningen.”

Milan Stoton (16) uit Meppel doet havo examen aan Stad & Esch en maakte maandag het examen maatschappijwetenschappen. „Ik vond het examen veel typwerk maar denk dat het wel goed ging. Je moest kernconcepten zoals cultuur of identiteit toepassen op verschillende vragen. Ik had mij niet voorbereid maar denk dat ik dit examen wel heb gehaald. Ik had er wel veel aangehad om lessen op filmpjes te kijken maar dit heb ik niet gedaan. Dit zijn filmpjes waarin onze docent materiaal van de les verwerkt. Als de examens voorbij zijn ga ik Russisch studeren aan de Hogeschool Utrecht want ik wil als Russische tolk of vertaler aan de slag.

Femke (17) uit Meppel doet vwo examen aan Stad & Esch en maakte maandag het examen filosofie. „Ik heb er een goed gevoel over en denk dat ik het examen heb gehaald al vond ik sommige vragen wel wat vaag. De vragen waar je echt voor kon leren waren goed te doen. We hadden niet echt een boek om te leren maar we kregen dit schooljaar veel uitleg waar je aantekeningen van kon maken en die heb ik bestudeerd. Als ik geslaagd ben ga ik geneeskunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen.”

Noa Veldsink (18) uit Meppel doet vwo examen aan Stad & Esch en maakte maandag het examen filosofie. „Ik vond het examen prima te doen al vind ik het vak filosofie altijd een beetje vaag. Je leert theorie zonder dat je context hebt. Je moest bij dit examen theorieën van verschillende filosofen toepassen op moderne casussen. Zo moesten we een theorie van verlichtingsfilosoof Immanuel Kant toepassen op een vraag over hoe wij tegenwoordig Instagram gebruiken. Er ging ook een vraag over een uitspraak van Socrates en die vond ik heel makkelijk. Ik heb mij voorbereid op dit examen door de syllabus met 77 filosofische termen te leren en heb een oefenexamen gemaakt. Als ik geslaagd ben neem ik een tussenjaar om te werken en sparen.

Vmbo TL Leerlingen van SG Eekeringe in Steenwijk maken maandag het examen aardrijkskunde en vonden de vragen over waterverdeling en stuwdammen lastig.

Nienke Hultink (16) uit Havelte doet vmbo TL examen aan SG Eekeringe in Steenwijk. Ze maakte maandag het examen aardrijkskunde. „Ik vond het examen redelijk goed gaan alleen de vragen over stuwdammen en de verdeling van water begreep ik niet. De vragen over weer en klimaat waren makkelijk. Ik heb mij voorbereid door het eindexamenspreekuur aardrijkskunde te kijken van Nosstories en door oefenexamens te maken. Als ik geslaagd ben ga ik de opleiding verpleegkunde doen aan Landstede.

Fabiënne Buczkiewicz (16) uit Steenwijkerwold doet vmbo TL examen aan SG Eekeringe in Steenwijk. Ze maakte maandag het examen aardrijkskunde. „Het examen aardrijkskunde ging bij mij niet heel goed. De vragen over water en het weer snapte ik niet. Daarentegen gingen de meerkeuzevragen wel goed. Ter voorbereiding heb ik filmpjes op Youtube gekeken over verschillende onderwerpen en aantekeningen gemaakt. Als ik geslaagd ben ga ik de opleiding handhaving toezicht veiligheid doen op het Deltion college.

Zoë Polfliet (15) uit Steenwijk doet vmbo examen theoretische leerweg aan SG Eekeringe in Steenwijk. Ze maakte maandag het examen aardrijkskunde en heeft er een goed gevoel over. „De vragen over stuwdammen en water vond ik moeilijk. Maar de vragen over weer en klimaat waren goed te doen. Ik heb voor dit examen veel samenvattingen geleerd en gemaakt. Als de examens achter de rug zijn ga ik de opleiding travel en hospitality doen aan het Frieslandcollege.”

Vmbo TL leerlingen van RSG Tromp Meesters in Steenwijk maakten dinsdag het examen Nederlands.

Tessa Smit (16) uit Giethoorn doet examen vmbo TL aan RSG Tromp Meesters in Steenwijk en maakte dinsdag het examen Nederlands. „Het examen ging voor mijn gevoel goed en ik heb hem afgekregen. De langste teksten vond ik het moeilijkst want daar had je de meeste concentratie voor nodig. De korte teksten en een e-mail schrijven vond ik makkelijk. Ik had mij voorbereid door het Nederlands spreekuur van NOS stories te kijken en door examens van vorige jaren te maken. Als ik geslaagd ben ga ik de opleiding CIOS sport en bewegen doen aan het Frieslandcollege.

Gea Kallenkoot (16) uit Steenwijk doet examen vmbo theoretische leerweg en maakte dinsdag het examen Nederlands. „Het examen ging goed al is Nederlands niet mijn beste vak. Ik vond het examen erg lang maar heb hem afgekregen. Ik vond de e-mail schrijven en de open vragen het lastigst. De korte teksten en meerkeuze vragen waren makkelijk. Ik had mij voorbereid door het spreekuur vmbo TL Nederlands te kijken van NOS stories en door oude examens te maken. Als ik geslaagd ben ga ik de opleiding verpleegkunde doen aan het Drenthe college.”

Jayden Wanga (15) uit Steenwijk doet examen vmbo theoretische leerweg en maakte dinsdag het examen Nederlands. „Het examen Nederlands ging goed en was makkelijker dan verwacht. De lange teksten en vragen met een woordenlimiet vond ik het lastigst. De korte teksten, meerkeuze vragen en e-mail schrijven waren makkelijk. Ik had ter voorbereiding filmpjes gekeken om de opstelling van een e-mail schrijven te weten. Als de examens achter de rug zijn ga ik de opleiding tot muzikant volgen aan het Deltion college.”