Derde concert 'Passie voor Bach' in de Grote Kerk in Steenwijk: concertreeks over het meesterschap van Bach vervolgd met dubbelconcerten van Bach en Telemann.

Het Ensemble  Himmelsburg tijdens een Bachconcert in de Grote Kerk Steenwijk.

Het Ensemble Himmelsburg tijdens een Bachconcert in de Grote Kerk Steenwijk. Foto Sieb van der Laan

De Grote Kerk in Steenwijk wordt zondagmiddag 26 maart opnieuw gevuld met muziek van Bach. In het derde concert uit de serie Passie voor Bach klinkt naast muzikaal vuurwerk van Bach ditmaal ook de muziek van zijn vriend en tijdgenoot Telemann. Het concert begint om 16.00 uur.

Na twee goed bezochte concerten uit de reeks van vier, is ‘Ensemble Himmelsburg’ wederom te gast in het hart van vestingstad Steenwijk. Dit ensemble - bestaande uit musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel - koos ditmaal, voor diverse dubbelconcerten. Barokcomposities die naast spectaculaire en energieke ook verstilde en meditatieve passages kennen. Het is muziek die het goed kan vinden met de akoestiek van de middeleeuwse St. Clemenskerk blijkt uit de enthousiaste reactie van het publiek. Solo’s zijn er van Carla Leurs, viool-solo, Erna de Koning, hobo en Pieter Dirksen, klavecimbel en muzikale leiding. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demeenthe.nl . Na het concert is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje.

Dubbelconcerten van Telemann

Telemann was vanaf 1708 kapelmeester aan het hof van de hertog van Eisenach. Hij schrijft in deze periode als één van de eerste Duitse componisten dubbelconcerten waarin een strijkinstrument én een blaasinstrument de solopartijen spelen. In Eisenach zijn dan al decennia lang leden van de familie Bach als organist of stadsmusicus werkzaam. Hoewel hij inmiddels in Weimar woont en werkt, komt ook Johann Sebastian Bach nog regelmatig in zijn geboorteplaats en na hun kennismaking in 1709 bloeit er een warme vriendschap op tussen beide grootheden. Ze musiceren samen, bespreken de nieuwste muzikale ontwikkelingen en wisselen composities uit. Telemanns concert voor hobo en viool in c TWV 52:c1 heeft zeer zeker in Weimar geklonken. Het concert voor twee violen in G, TWV 52:G1 ontstaat in 1715 als Telemann een nieuwe functie heeft in Frankfurt. Telemann stuurde het naar alle waarschijnlijkheid naar Bach, zodat die het in Weimar kon spelen met prins Johann-Ernst van Saksen-Weimar. Het langzame openingsdeel van dit dubbel-vioolconcert van Telemann is rijk aan schurende harmonieën. Het tweede deel is een fuga de delen drie en vier worden gekenmerkt door een frisse driedelige maatsoort.

Bekend werk van Bach

Van Bach zelf horen we het driedelige concert voor hobo en viool BWV 1060R. Tussen de beide levendige hoekdelen treffen we een langzaam en zangerig middendeel aan. Het Adagio vormt hoe dan ook een fraaie tegenhanger van het al even mooie Largo ma non tanto uit het concert voor twee violen in d, BWV 1043. Niet voor niets maakt dit werk al ruim 150 jaar deel uit van de canon van de meest uitgevoerde werken van Bach en er is waarschijnlijk geen violist te bedenken die dit bekende werk niet met enorm veel plezier speelt.

Samenwerking De Meenthe en Grote Kerk

De serie ‘Passie voor Bach’ is een coproductie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De uitvoeringen in Steenwijk zijn tot stand gekomen door de samenwerking van Rabotheater de Meente en Stichting Grote Kerk Steenwijk met steun van de gemeente Steenwijkerland. Kaarten of meer informatie over dit concert zijn te vinden op www.demeenthe.nl . Op zondag 7 mei is het vierde en laatste concert: Passie voor Bach ‘Jauchzet Gott’.