Derdeklassers RSG Tromp Meesters starten als Adviseurs van de Toekomst

Gedeputeerde Annemieke Traag was vrijdag bij de kickoff aanwezig. Sieb van der Laan

Steenwijk - RSG Tromp Meesters is vrijdag gestart met het project Adviseurs van de Toekomst voor de derde klassen van het mavo, havo en vwo. De provincie is de initiatiefnemer van dit project. De 270 leerlingen gaan werken aan de onderwerpen ‘Gasvrije wijk’ of ‘De gezonde wijk’. Wethouder Tiny Bijl en gedeputeerde Annemieke Traag zijn bij de kickoff aanwezig.

Op de eerste dag van het project richten de leerlingen adviesbureaus op. De derdeklassers bedenken namen, zoals ‘De Groene Gedachte’, ‘Xsamen Consultancy’ en ‘Gezond Steenwijk’. Verder ontwerpen ze een logo en denken ze alvast na over de taakverdeling, het bedrijfspand en de website. Als dat in grote lijnen op papier staat, komen de echte opdrachtgevers langs.

’s Ochtends is dat namens gemeente Steenwijkerland wethouder Tiny Bijl. Een voor een komen de directeuren van de leerlingenadviesbureaus bij haar langs om een handtekening te zetten onder de contracten die als onderwerp ‘De gasvrije wijk’ hebben. ’s Middags herhaalt zich deze procedure voor het onderwerp ‘De gezonde wijk’. De opdrachtgever daarvan is de provincie Overijssel, die haar gedeputeerde Annemieke Traag heeft afgevaardigd.

Meer speeltuinen

De wethouder en gedeputeerde lopen na hun openingspraatje in de kantine van het RSG geïnteresseerd rond langs de adviesbureaus. Het doel van het project omschrijft Traag als: ‘We willen jongeren bewust maken van de milieu, natuur en hun creativiteit.’ Ze is onder de indruk van het enthousiasme van de leerlingen en hoe ver ze al gevorderd zijn. ‘Ik zag in jullie plannen al heel wat groen, zonneboilers en fietsen’, zegt ze. Zo complimenteert ze adviesgroep ‘De Groene Gedachte’ met het logo waarop de Steenwijker Toren te zien. Ook heeft deze groep al een website gelanceerd. Dione (14) noemt haar eerste ideeën: ‘We willen schonere parken door zakjes op te hangen voor hondenpoep.’ Verder adviseert de groep om meer speeltuinen aan te leggen en meer buitenactiviteiten te organiseren, zoals markten.

‘Leuker dan les’

Eline (14) vindt het project leuker dan les. ‘We gaan daar vijf dagen mee bezig en nog een dag om onze resultaten te presenteren.’ Coördinator Frieda Zuidhof vertelt dat deze presentatie op 15 mei zal plaatsvinden. ‘Een jury van docenten, ouders en leerlingen zal bepalen welke adviesbureaus uit de acht klassen de beste ideeën hebben. Zij zullen de school vertegenwoordigen tijdens het eindevenement op 23 mei in het Provinciehuis te Zwolle.’ In totaal doen in Overijssel 150 scholen mee aan het vakoverstijgende project. Op RSG Tromp Meesters zijn hierbij tien docenten betrokken die de vakken aardrijkskunde, scheikunde, natuurkunde, economie en biologie geven.

Twitteren

Traag waardeert na afloop de inzet van de leerlingen. ‘Zij reageren spontaan en onbevangen, kunnen improviseren en denken niet volgens allerlei regels.’ Ze belooft nog dat de plannen, als die uitvoerbaar zijn, door de provincie opgepakt zullen worden. ‘Dat zou superleuk zijn!’

Als de eerste dag van het project er opzit en de vakantie begint, willen een paar meiden nog even met de gedeputeerde op de foto. ‘Jullie mogen mij op instagram zetten, als ik over jullie mag twitteren,’ stemt ze toe. Dat mag en haar tweet luidt: Super enthousiaste jongeren op RSG Tromp Meesters Steenwijk die prachtige ontwerpen hebben gemaakt voor de gezonde wijk! Zij zijn echt onze adviseurs van de toekomst.

@natuurmilieuov . Op 23 mei uitreiking op ons provinciehuis @ProvOverijssel .

Nieuws

menu