'Door Snowy krijgt iemand een prettiger bestaan'/Dagboek Anja Alberts

Snowy is een geleidehond-in-opleiding. Ze is geboren in Havelterberg en heeft 10 (!) broertjes en zusjes. Op 1 februari mochten Henk en Anja Alberts uit Steenwijk haar ophalen. Zij geven Snowy een basis om na ongeveer 14 maanden naar de KNGF-academie te gaan. Daar wordt gekeken wat haar baan gaat worden: blindengeleidehond, assistentiehond of buddyhond. „Dan hopen we dat iemand door Snowy een prettiger bestaan zal krijgen.”

Anja Alberts op stap met Snowy, een geleidehond-in-opleiding.

Anja Alberts op stap met Snowy, een geleidehond-in-opleiding. Foto: René Wiegmink

Donderdag 1 juli

Vandaag gaan Snowy en ik naar het station in Zwolle. Daar is ook instructeur Marieke van Geleidehond.nl. Snowy en ik waren al een keer op het station, om alleen maar te kijken naar de treinen, rond te lopen, met de lift naar de perrons. Maar vandaag gaat het ‘echtere’ werk gebeuren.

Marieke neemt Snowy over en ze loopt met Snowy naar de lift. Ze loopt keurig de lift binnen en kijkt nieuwsgierig naar buiten. Gelukkig staan er treinen stil en kan ze het instappen oefenen. Dat gaat prima bij de lage instap. We lopen een paar keer in en uit. Ook ín de trein loopt ze keurig door het middenpad. De hogere instap moeten we wel een paar keer oefenen. Marieke staat dan in de trein en lokt Snowy met brokjes en vrolijke stem. Dat lukt!! Het uitstappen moet natuurlijk met beleid gebeuren. Dat gaat na een aantal keren ook geweldig.

Marieke neemt haar mee als er twee treinen tegelijk leegstromen. Samen lopen we in deze mensenmassa om te zien hoe Snowy reageert op al die langslopende benen. Ze loopt met oortjes gespitst gewoon door de massa heen. Af en toe ziet ze een vogel die haar aandacht heeft, maar blijft alert. Wát bijzonder dat een hondje van 6 maanden dit al zo goed kan.

Als we thuis zijn, is ze moe en slaapt de hele avond.


Vrijdag 2 juli

Het losloopgebied in Diever is onze favoriet. Daar mag Snowy zonder hesje vrij ronddartelen. En dat doet ze graag. Keurig op de paadjes rent ze de afstand wel drie keer. Elke keer als ze bij me komt of naar me kijkt, wordt ze beloond met stem of brokje. Ze moet tenslotte in haar ‘functie’ altijd aandacht voor haar baasje hebben. Na de wandeling ga ik met haar naar een verharde ondergrond zodat ze daar haar plasje kan doen. De honden van geleidehond.nl plassen en poepen alleen op harde ondergrond. Meestal in de goot van de straat. Vermoeid gaan we in de auto naar huis, ze ligt voor de bijrijdersstoel en valt al gauw in slaap.


Zaterdag 3 juli

Na de lange periode van corona-maatregelen gaat ons gezin dit weekend elkaar allemaal en tegelijk ontmoeten! Het HUG-weekend. Dat wil zeggen dat we met een kleine 20 personen (waaronder 5 kinderen) bij ons thuis zijn. Snowy is deze drukte nog niet gewend, daarom mag ze een poosje in haar hondenren, die in de kamer staat. Hierdoor kan ze rustig de drukte op haar in laten werken. Als dat is gebeurd gaat ze lekker haar gang in de tuin. Ze geniet en wij genieten van elkaars aanwezigheid.


Zondag 4 juli

RUSTDAG! Vandaag vertrekt iedereen weer naar huis. Dus als de rust is weergekeerd, ploft Snowy op de grond om er die dag alleen voor haar natje en droogje vandaan te komen.

Ze krijgt drie keer per dag brokjes. Daarvoor leert ze met het commando ‘zit’ om te wachten totdat ik de bak met brokjes op de grond zet. Zo loopt ze later haar baasje niet omver van enthousiasme.


Maandag 5 juli

Het is tijd voor een stadsbezoek. Hierbij moet Snowy goed ‘lopen’ (met spanning op de lijn). En we letten op haar gedrag in een drukkere omgeving. Kan ze ondanks andere dieren, in -en uitstappende mensen bij de bus en op verschillende ondergronden goed ‘lopen’?


Dinsdag 6 juli

Na heel veel jaar op basisschool De Wegwijzer in Steenwijk te hebben gewerkt is het vandaag de dag van het afscheid.

Snowy is altijd mee geweest naar de school, dus vandaag ook. De leerlingen begroetten haar altijd hartelijk, en niet degene die haar aan de riem had. Het is bijzonder om te zien dat de leerlingen zo goed omgaan met Snowy. Ze weten dat ze haar moeten negeren en geen aandacht mogen geven, omdat Snowy haar hesje draagt.

Alle groepen hadden iets leuks voorbereid; met zang en spel en kunst. Het was prachtig maar ook emotioneel.


Woensdag 7 juli

De afscheidsmusical van groep 8 van de Wegwijzer. Snowy gaat natuurlijk mee. Ook daar laat ze zien hoe goed ze al is: keurig blijft ze bij me op de grond. Af en toe wel een smekend hoofd, want dat brokje gaat er altijd wel in.

Na de musical gaan we naar het kantoor. Snowy nestelt zich onder het bureau tot het werk gedaan is.


Woensdag 8 juli

Het is mooi weer vandaag. We gaan met vrienden een hapje eten in Giethoorn. Dit valt mooi onder de noemer ‘terrastraining’. We zitten -uiteraard- aan het water. Snowy heeft al snel de eenden in het vizier. Dat zijn voor haar toch onbekende wezens. Het eerste half uurtje houdt ze die wezens dan ook scherp in de gaten. De eenden verdwijnen en Snowy ploft neer op de plek waar het hoort: naast mijn stoel.


Aanmelden voor puppypleeggezin? Dat kan op https://geleidehond.nl/steun-ons/word-puppypleeggezin