Door de ogen van... André Lampe: Demonstratie

Demonstratie in Steenwijk. Foto: Martijn Bijzitter

Het werd vorige week zaterdag aangekondigd als de grootste omsingeling van Steenwijk. Dan denk je in eerste instantie: „Nou,eindelijk werk aan de winkel voor de scutterie.” Het nieuwe elitekorps van Dik Delfsma en consorten heeft alleen nog maar kunnen oefenen, maar deze aankondiging klonk dreigend.

Wie het persbericht verder las kwam al snel tot de conclusie dat het een stille vredelievende demonstratie zou worden, waar de demonstranten een statement wilden maken tegen de invoering van het coronapaspoort.

De binnenstad van Steenwijk had dus niets te vrezen. Delfsma en consorten hoefden niet ten tonele te verschijnen. Alhoewel: voor de vorm had het best leuk kunnen zijn en een bakkie linzensoep van Delfsma was er vast wel ingegaan bij de demonstranten. Het had het vredelievende karakter extra cachet gegeven.

Relaxed

Politie en handhaving bleek er toch niet gerust op en was zeer zichtbaar aanwezig tijdens de demonstratie. Zo groot was de groep nou ook weer niet. Ik vond het wel wat veel machtsvertoon voor een groep van net honderd personen. Ik kwam bij toeval de groep achterop rijden met mijn scooter en zag in de laatste linie van de demonstranten zelfs personen met een hond lopen, waarvan het leek dat ze hun viervoeter gingen uitlaten en per ongeluk in de demonstratie verzeild waren geraakt, zo relaxed zag het eruit.

Een verloren dag

Dat het aan het eind nog uit de hand liep en de politie met harde hand moest optreden, is dan weer teleurstellend voor de vredelievende demonstranten. Het haalt de boodschap waar je voor staat compleet weg. De berichten in de media over de omsingeling van onze vestingstad hadden dan ook meer aandacht voor de arrestaties, dan voor het inhoudelijke karakter van de demonstratie. Dan kun je eigenlijk spreken van een verloren dag. De meeste Steenwijkers waren vorige week zaterdag in de binnenstad voor de modeparade en namen de demonstratie voor kennisgeving aan.

Toch een smet

Het was een dag van passion & fashion in ons koopcentrum. Terugkijkend was het wel een kleurrijke middag in het koophart van Steenwijk. De modeparade verliep smetteloos, de protestmars verliep vredig, maar door de arrestaties aan het eind bleef er toch een smet aan hangen. Ook was het een zaterdagmiddag met opvallend veel blauw op straat, wat nou niet bepaald de fashion kleur is van de aankomende herfst- en wintercollectie…

Nieuws

menu