Door de ogen van... André Lampe: 'Erger je niet, verwonder je'

Een dumping van lattenbodems langs de Reigerweg bij Onna.

Een dumping van lattenbodems langs de Reigerweg bij Onna. Foto: Wilma Boekwijt

Ik heb er wel eens eerder aandacht aan besteed en als ik het ter sprake breng in gezelschap, dan zeggen mensen om mij heen vaak: „Lampie, erger je niet, verwonder je.” Maar als het aankomt op zwerfvuil en afval dumpen, kan ik dat niet opbrengen. Ik vind het ergerlijk.

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Uit een recentelijk online uitgevoerde enquête door de gemeente blijkt dat de grootste ergernis van de Steenwijkerlander nog steeds zwerfvuil en afval dumpen is.

Een kwart van de ondervraagden is zelfs bereid om actie te ondernemen om zwerfvuil op te ruimen. Mocht men zich organiseren in een zwerfvuilteam, dan sluit ik mij graag bij dit front aan. Vele handen maken licht werk. De grijper ligt al klaar. Vooral zwerfvuil en afval dumpen in woonwijken en natuurgebieden is volgens de enquête een bron van ergernis onder de ondervraagden.

Triestheid

Bij mij in de buurt is het ook geregeld bingo. Klaarblijkelijk wonen er mensen om mij heen die het heel normaal vinden om afgedankte en afgeschreven spullen zo op straat te mieteren. Elders in onze gemeente kun je legio voorbeelden aanhalen van illegale dumpingen die zo hoogst opmerkelijk zijn, dat het zelfs de media er melding van maakt. Een orgel dat zomaar gedumpt is in een natuurgebied. Een bankstel dat achteloos in een sloot gegooid is. En wat te denken van afgedankte matrassen die in het wild worden gedumpt. Om de triestheid van zoiets te bagatelliseren kan een mens een flauwe grap maken in de orde van: ‘nooit geweten dat zoveel daklozen in Steenwijkerland resideren.’

Bizar en onbegrijpelijk!

Maar dat zou net zo misplaatst zijn als de illegale dumping van de matrassen. Bij mijn voetbalclub staan containers om oud papier te verzamelen. Er zijn mensen die daar hun afgedankte huisraad er zo naast zetten. Bizar en onbegrijpelijk! Het dumpen doet men uiteraard ‘s nachts, want de overtreders weten donders goed dat het illegale praktijken zijn, waar men zich op dat moment schuldig aan maakt. Dan ben je als mens alle schaamte voorbij.

Knagen aan geweten

Ik ben normaal gesproken een mild mens, maar toen iemand eens tegen mij zei: „Aan de schandpaal met dat volk...” dacht ik wel: „Tja, het is een optie, ruimte zat op de Markt.” Ik kan er met de kop niet bij, dat mensen hun eigen woonomgeving zo bevuilen. Het is schaamteloos gedrag. Of je daar nou zo lekker op slaapt? Ik denk het niet... Het geweten moet toch ook gaan knagen bij dit soort praktijken. Het is en blijft een grote bron van ergernis dat zwerfvuil en het illegaal dumpen van afval. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee, net als menig Steenwijkerlander zo bleek uit de onlangs gehouden enquête.