Door de ogen van... André Lampe: Het perfecte plaatje

André Lampe.

André Lampe. Foto: Bergsma Lifestyle

Uit het niets kreeg ik op een dag zomaar via Messenger een spontane uitnodiging van Bergsma Lifestyle voor een fotoshoot. Ik dacht: „Tja, wat moet ik daar nou mee, een fotoshoot? Dat is niks voor mij.”

Dagelijks word ik in de spiegel al geconfronteerd met die ‘olde harses’. Om dan ook nog eens met dat doorleefde hoofd als foto-object in een studio te moeten dienen, als een soort van lijdend voorwerp… Dat vooruitzicht trok mij niet erg aan. De harde werkelijkheid is dat de tand des tijds aan niemand voorbij gaat en een fotoshoot kan nog eens extra benadrukken dat de AOW steeds dichter bij komt.

Ach, bij nader inzien, wat maakt mij het ook allemaal uit. Vol goede moed ging ik richting Eeserwold, op naar de fotostudio van het echtpaar Bergsma. De ontvangst door fotografe Coby Bergsma was meer dan hartelijk in de mooie heldere ontvangstruimte. Ze gaf mij direct een rondleiding in de recent geopende studio, die gevuld is met prachtige foto’s. Coby liet mij ook nog vol trots een boek doorbladeren dat haar echtgenoot Johan had uitgegeven met foto’s en tekst van eigen hand. Een zeer indrukwekkend boek over oorlogsveteranen.

Aandoenlijk mooi

Zelden een echtgenote zo trots en liefdevol horen praten over het werk van haar man, dan deze van oorsprong uit Den Haag afkomstige vrouw. Ik snap waar Johan voor gevallen is. Aandoenlijk mooi als een partner zo gepassioneerd over haar grote liefde praat. De fotosessie verliep gladjes, de positiviteit van de fotografe werkte aanstekelijk en mijn voorafgaande twijfel over ‘waar begin je aan’ was als sneeuw voor de zon verdwenen.

Liefde voor het vak

De kracht van Coby is dat ze mij op mijn gemak stelde en dat komt de foto ten goede. Je moet niet te gekunsteld de lens inkijken. Dat lukt alleen als de persoon achter de camera je het vertrouwen geeft. Bij een goede pose of juiste blik was haar enthousiasme zo groot, dat je niet anders kan concluderen: het is liefde voor het vak. Het vereist echt vakmanschap om een goede foto te schieten. Wie het televisieprogramma ‘Het Perfecte Plaatje’ wel eens kijkt, weet dat er best nog wel wat bij komt kijken om het perfecte plaatje te verwezenlijken.

Na thuiskomst dacht ik: „Wat een ontzettende leuke ervaring, met een onwijs leuke fotografe”, waarvan ik eerlijk moet bekennen dat ik gecharmeerd was van haar aanpak, persoonlijkheid en verschijning. Om eerlijk te zijn: het perfecte plaatje zat tijdens deze fotoshoot niet voor, maar achter de camera. Waarvan akte...