Door de ogen van... André Lampe: Knelpunt

Het plan met een 'keerlus', dat niet in goede aarde is gevallen.

Het plan met een 'keerlus', dat niet in goede aarde is gevallen. Foto: Roelofs Advies en Ontwerp

Potjandorie, vorige week moest ik al rijdende op mijn scooter weer vol in de remmen op dat ellendige kruispunt Woldpoort. Het is samen met de verkeerssituatie Oosterpoort een vreselijk aangelegd stukje infrastructuur, waar elke Steenwijker zich dood aan ergert.

Rijdende richting Woldpoort, zeg ik altijd tegen mijzelf: ‘Achtung Lampie, koppie erbij houden!’. Er is hoop, want met de herinrichting van het ’t Gedempte Diep zal de verkeerssituatie Woldpoort/Paardenmarkt ook aangepakt worden en dat zal een ieder toejuichen.

Bij de Kornputsingel begint de ellende eigenlijk al. Laatst kwam er zo een auto vanuit de Neerwoldstraat die zonder te stoppen zo de weg op draaide. Ik moest vol in de ankers. Iets verder ligt er pardoes een zebrapad vlak voor het knooppunt Woldpoort en de chaos gaat door tot aan de afslag Lidl en uiteindelijk de afslag Welkoop richting Jumbo. Men remt te pas en te onpas en geeft geen voorrang. Het oogt ook allemaal chaotisch.

Bij het plan van aanpak om de misère rond knooppunt Woldpoort op te lossen en opnieuw in te richten stuit men nog wel op een probleem, namelijk de schutsluis. Och lieve help, recentelijk liep ik er langs en los van het feit dat de sluis mooi aangelegd is, denk ik dan wel: ‘Wat een treurige locatie voor een schutsluis’. Ingeklemd tussen een druk bereden weg en een parkeerplaats. Een toerist moet het echt bijna zoeken om dit wereldwonder te bezichtigen. Het ligt ook lager dan het wegdek en op een winderige dag waait er van alles en nog wat in het water van de schutsluis.

Tevens wordt de sluis gebruikt voor het dumpen van afval. Ik schrok mij rot wat er allemaal in de sluis dreef. Blikjes, flessen, karton, plastic, etcetera. Ik stond bij het beeld van Hildo Krop dat uitkijkt en spreekwoordelijk waakt over de sluis met open armen, net of hij wil zeggen: ‘Ik kan er ook niets aan doen wat er allemaal in de schutsluis drijft, het is treurig.’ Misschien kan er in het schema van de mannen die beroepsmatig Steenwijk schoon houden een gaatje gevonden worden dat ze dagelijks de sluis van troep ontdoen. Als de sluis een toeristische trekpleister moet voorstellen, moet je er ook zodanig mee omgaan. Het oogt smerig al die troep in het water. Wat men ook bedenkt om het verkeersprobleem Woldpoort op te lossen, het kan nooit erger worden dan waar we nu dagelijks mee te maken hebben.

Waarvan akte...