Door de ogen van... André Lampe: 'Mister Heerenveen'

André Lampe.

André Lampe. Foto: Eigen foto

Maarten de Jong valt niets te verwijten. Hij heeft zichzelf deze titel ook niet toebedacht. De kuitenbijter van weleer heeft in voetballand namelijk de titel ‘Mister Heerenveen’ .

Maar puur op het aantal gespeelde wedstrijden voor de club bekeken, loopt hij met deze titel eigenlijk te pronken met andermans veren. De man die eigenlijk deze titel toekomt is een Steenwijker en iedere voetballiefhebber weet dan wie ik bedoel. Er is geen speler van SC Heerenveen die meer wedstrijden voor deze club speelde sinds de invoering van het betaalde voetbal dan Teun Kist. 360 officiële wedstrijden speelde Teun voor SC Heerenveen en ik denk dat dit record ook nooit meer verbroken gaat worden.

In het hedendaagse voetbal zijn transfers aan de orde van de dag en echte professionele clubvoetballers zijn bijna een zeldzaamheid geworden. In de bloei van zijn professionele carrière verliet Teun Kist zijn geliefde club één keer en verkaste naar Go Ahead Eagles. Vijf jaar voetbalde Kist in de eredivisie voor de Adelaren uit Deventer. Om daarna weer terug te keren richting ‘It Fean’.

Fenomenaal schot

Teun was een stoere, soms niets ontziende verdediger met overzicht en een fenomenaal schot in de benen. Ik weet nog uit een ver verleden dat we een keer aan de Parallelweg op de sportvelden aan het voetballen waren en daar kwam Teun aan op de fiets. Een paar kennissen van Kist uit de duivensport riepen: „Kom op Teun, doe even mee.”

Zijn warming up was simpel, maar donders effectief en mooi om te zien. „Geef maar een paar ballen vanaf de zijkant op biervathoogte”, riep Kist en het resultaat was: boem, boem, boem. Alle ballen werden strak en hard binnen geschoten. Het maakte diepe indruk op ons allen.

Chinese draaitol

Het was tevens mijn kans om aan Kist te vragen hoe het was als verdediger tegen Tscheu La Ling te moeten voetballen, één van mijn Ajax-favorieten uit die tijd, waar Kist menig duel mee heeft uitgevochten in het shirt van de Eagles. Teun schoot in de lach en antwoordde: „Och, die Chinese draaitol met zijn schaarbewegingen, gewoon naor de balle bliem kiek’n, Lampe. Dan is er niets aan de hand.”

Over het hoofd gezien?

Teun Kist heeft een mooie carrière gehad, maar is door SC Heerenveen nou niet echt in de etalage gezet als recordhouder van de club. Het behoort toch zo te zijn dat recordhouders en clubiconen voor altijd aan de club verbonden dienen te blijven in wat voor functie dan ook. Het lijkt erop dat ze dat bij SC Heerenveen, de club die normaal gesproken zijn iconen hoog heeft zitten, de recordhouder uit Steenwijk over het hoofd hebben gezien en dan moet toch enigszins zeer doen bij de vergeten recordhouder en clubicoon Teun Kist.