Door de ogen van... André Lampe: Oranje

Het balkon van huize Lampe. Eigen foto

Niks menselijks is mij vreemd, dus in aanloop naar het Europees Kampioenschap Voetbal 2021 heb ik toch enigszins uitgepakt. Mijn buurman verklaarde zich solidair (zoals bij elk voetbalevenement) om de balkons te verfraaien, en zo onze steun aan Oranje te betuigen.

Om de buurman te ontzien had ik de taak op mij genomen om op jacht te gaan naar prullaria in oranje en rood-wit-blauw. Eerst maar vlaggenlijnen scoren dacht ik.

Dat bleek nog niet eenvoudig. Van Blokker tot Big Bazar en van Wibra tot aan de HEMA geen meer vlaggenlijn te krijgen. Steenwijk zal oranje kleuren tijdens het EK, dat kan niet missen. Uiteindelijk bracht Zeeman redding. Het verdere aanbod van de oranje prullaria was ook al schaars, maar na wat improvisatie moet ik zeggen - zonder mijzelf op de borst te willen kloppen - het ziet er niet verkeerd uit. Ook uit de opmerkingen van menig buurtgenoot kan ik opmaken: missie geslaagd!

Wortel

Al zullen er ongetwijfeld ook buren zijn die denken ‘wat afzichtelijk en foeilelijk’. Dat is dan maar zo. Bij deze kan ik alvast melden: het blijft hangen tot het einde missie is voor ons nationale elftal. Er zijn ook mensen die zichzelf liever uitdossen tijdens het EK. Van top tot teen in het oranje. Supermarkt Lidl zet daar zwaar op in trouwens. Daar ben ik niet van. Om als een soort van wortel over straat te lopen… dat gaat mij te ver.

WK 1974

Een stijlvol wit retro uitshirt uit 1974 met oranje embleem is mijn favoriete kledingstuk tijdens de wedstrijden. Ik ken maar één persoon die dit shirt ook in de kast heeft hangen en deze tijdens wedstrijden van Oranje ook met trots draagt uit eerbetoon voor dit magistrale elftal uit ’74 en dat is Erik Bramsen. Bij deze mijn complimenten. Brammie kent zijn klassiekers. De wedstrijden op het WK74 waren voor mij de mooiste uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal en de prachtige match tegen Brazilië in de halve finale één van de meest gedenkwaardigste veldslagen ooit.

Juichcape

Voor mijn dochter spaar ik nog wel voor de juichcape van Jumbo. Stiekem denk ik nu wel: het zal ons toch gebeuren dat we geen goal scoren… Zit je daar op de canape met je juichcape en er valt niets te juichen. Dat zou een rampscenario zijn en daar gaan we uiteraard niet van uit.

Huize Lampe is er klaar voor, bij het ter perse gaan van deze column is de eerste wedstrijd van Oranje inmiddels gespeeld. Laten we hopen dat het een mooi toernooi gaat worden waarin wat te vieren valt. Dat kunnen we wel gebruiken na al het coronaleed van het laatste jaar...

Iedereen van links naar rechts, Oranje kampioen... schreeuwt die Rob Kemps van de Snollebollekes dagelijks vanaf het beeldscherm. Die zet hoog in. We zullen het beleven. Ik hou het maar bij Hup Holland Hup. Lijkt me ook heel wat realistischer.


Waarvan akte…

Nieuws

Meest gelezen

menu