Een begrip verdwijnt voor De Markt: De Bakker Steenstra stopt ermee

Jakolien Steenstra (rechts) met werknemers Tamar en Laura. De deuren van de bakkerij aan De Markt in Steenwijk zijn definitief dicht en daarmee komt er na 122 jaar een eind aan de traditie van de bakkerij. Foto: Sieb van der Laan

De Bakker Steenstra gaat sluiten. Aanstaande donderdag gaan de deuren van de bakkerij aan De Markt definitief dicht en komt er na 122 jaar een eind aan de traditie van een bakkerij gevestigd op deze plaats. Van deze 122 jaar werd de bakkerij de afgelopen 55 jaar gerund door de familie Steenstra.

„Het was een moeilijk besluit,” vertelt Jakolien Steenstra. „Er zijn verschillende omstandigheden waarom we dit besluit hebben genomen. We moeten minstens een half miljoen investeren in verduurzaming van de bakkerij. En met de huidige gasprijzen moet dat snel gebeuren. Voorheen betaalden we bijvoorbeeld 28 cent per kuub gas, nu is dat 1,65 euro per kuub en de gasprijzen lopen nog verder op. Daarnaast wordt het lastig voor ons om een dergelijke investering terug te verdienen. Dat zou tenminste 30 jaar duren en dan zijn we 80. En we hebben best twee zware jaren achter de rug met de coronamaatregelen. Wij mochten open blijven, maar omdat de horeca zo lang dicht moest, viel ook een groot deel van onze omzet weg. Tot slot hebben we geen opvolger. Onze kinderen doen allemaal iets anders. In drukke tijden, zoals met Kerst en oud en nieuw helpen ze ons geweldig, maar de bakkerij overnemen gaan ze niet doen. Harold is binnenkort afgestudeerd werktuigbouwkundige, Nynke werkt in Zonnekamp, Tamar is ook net geslaagd als verpleegkundige en Myron doet facility management.”

Familieband met klanten

Daniël en Jakolien Steenstra namen in 1999 de bakkerij over van Daniëls ouders Geert en Jannie, die daarna ook nog op de achtergrond bleven meehelpen. En na het overlijden van Geert helpt Jannie ook nog vaak in de winkel aan de Markt. „In de afgelopen 55 jaar zijn er zoveel mensen ons trouw gebleven, ook onze medewerkers.” Vele namen passeren de revue. „We hebben veel plezier met elkaar gehad, en er zijn relaties ontstaan. Gerrit heeft hier meer dan 25 jaar gewerkt en hij leerde bij ons Annemarie kennen en die twee kregen een relatie. Annemarie is helaas al in 1997 overleden en Gerrit in 2014. Laura werkt al sinds 1985 bij ons. Verder komt onze oud-collega Bert Vaartjes ons elk jaar met oud en nieuw ook nog meehelpen. We zijn eigenlijk een grote familie. Regelmatig maakten we leuke personeelsreisjes, zoals een bootreis in Friesland. De bakkerij is eigenlijk ook een deel van hun leven geworden. Daarnaast hebben we een trouwe klantenkring. Verschillende klanten komen hier al meer dan 50 jaar, waaronder iemand die ook al bij onze voorganger Ten Berge kwam, dus al meer dan 55 jaar. Ook met onze klanten hebben we een soort familieband opgebouwd en daarvoor zijn we hen heel dankbaar.”

Jakolien en Daniël hebben nog geen idee wat ze na donderdag gaan doen. „We zijn allebei 50 jaar, dus nog jong genoeg om nog ander werk te kunnen vinden,” vervolgt Jakolien. „We gaan eerst dit goed afwerken: de winkels en bakkerij na donderdag opruimen. Dat zal nog veel werk geven: de ovens staan bijvoorbeeld vast in de bakkerij. Verder hebben we nu een volkstuin waar we vaak te vinden zullen zijn. Het pand aan het Steenwijkerdiep 29 komt per direct in de verhuur. Er zullen in ieder geval geen heerlijke bakkersgeuren meer komen vanuit het pand aan De Markt 48.”

Nieuws

menu