Eerste editie Hap & Stap Steenwijk is geslaagd: een verrijking voor Steenwijk

Geslaagde eerste editie Hap & Stap Steenwijk. eigen foto

Steenwijk - Zaterdagmiddag beleeft Hap & Stap Steenwijk de eerste editie. Initiatiefnemers Lotte van der Velde (21) en Yvanka Raggers (20) uit Steenwijk verwelkomen 65 wandelaars, die een tocht van 5, 10 of 15 kilometer maken en daarbij onderweg drie horecagelegenheden aandoen. Hoewel de temperatuur laag is en de wind wat guur, is het toch prima wandelweer.

Een broodje met pastrami, rucola en daslookmayonaise met bio-troebele appelsap of een Radler. Dat krijgen de wandelaars voorgeschotels als ze langs Woody’s House komen. Eigenaar Peter Zandbergen heeft voor de deur van zijn restaurant in de Scholestraat een tafeltje neergezet en kan iedereen zo coronaproof bedienen.

Aan het begin van de middag komen de organisatoren zelf ook even langs. Zandbergen complimenteert de jonge vrouwen voor het initiatief van Hap & Stap Steenwijk. “Zelf heb ik er ook over nagedacht om zoiets te organiseren, dus toen ik een mailtje van de dames kreeg, was ik meteen enthousiast.” Hoewel de organisatoren niet aan een maximum gebonden zijn, stellen ze 65 kaarten beschikbaar. In korte tijd hebben ze die allemaal verkocht.

Verschillende wandelaars noemen het initiatief ‘een verrijking voor Steenwijk en omgeving’, en ook de horeca-uitbaters zijn tevreden.

Kletsvragen

Lotte en Yvanka, die beiden studeren aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, vertellen dat ze in Zwolle en Meppel vergelijkbare wandelingen gecombineerd met hapjes en drankjes hadden gezien. “Het leek ons leuk om dat ook hier te organiseren om de horecaondernemers een hart onder de riem te steken en dit leuke vestingstadje op de kaart te zetten,” vertelt Lotte. Vanaf begin maart hebben ze de organisatie daarvan professioneel aangepakt.

De meiden laten zien dat ze de wandelaars naast een plattegrond en routebeschrijving, ook nog een menukaart en een vel met ‘kletsvragen’ hebben gemaild. ‘Waarvoor ben je dankbaar?’ is een mooi voorbeeld van zo’n kletsvraag. De kortste route van 5 kilometer gaat door het centrum van Steenwijk, langs de stadswallen en door Park Rams Woerthe. Wie de 10 of 15 loopt, maakt extra lussen langs de Ruxveense Plas, door Zuidveen en de Groene Long. Tussen de routebeschrijvingen door kunnen de deelnemers ook nog iets over de geschiedenis lezen van de highlights die ze onderweg tegenkomen.

Tomatensoep met brood

Op de Markt laten Inge Meindertsma (49) en Madelon de Boer (48) uit Steenwijk zich de tomantensoep met brood van Grandcafe De Heren van de Rechter goed smaken. Het is de eerste stop die ze maken tijdens hun wandeling. “Dit is gewoon een hele leuke manier om met een vriendin af te spreken en lekker bezig te zijn, superleuk die combinatie van stappen en happen,” zegt Meindertsma. Dat ze daarmee ook de lokale horeca steunt, noemt ze een mooie bijvangst. Een kwartiertje later stappen de vrouwen weer op. Ze hebben nog koffie met chocolade bij Taveerne ’t Veerhuys en een broodje bij Woody’s House tegoed.

Komende weken elke zaterdagmiddag een nieuwe editie

Lotte en Yvanka vertellen dat ze komende weken elke zaterdagmiddag een nieuwe editie van Hap & Stap Steenwijk zullen organiseren. “En elke vierde week veranderen we de routes,” vult Yvanka aan. Ze kan ook alvast melden dat ze contacten hebben gelegd met andere horecaondernemers en dat het aantal pleisterplaatsen onderweg waarschijnlijk nog uitgebreid wordt. Maarten (51) en Monique (51) de Boer uit Steenwijk zijn vast van plan om nog eens vaker mee te doen. “Dit is een superleuk initiatief, zo leer je je eigen stadje eens van een andere kant kennen,” zegt Maarten.


Reserveren voor de volgende Hap & Stap Steenwijk kan via e-mail: hap.en.stap.steenwijk@gmail.com