Eerste exemplaar Old Steenwiek, geheel gewijd aan het 50-jarige bestaan van De Meenthe, overhandigd

Han Evers, directeur van Rabo Theater De Meenthe, heeft woensdagochtend het eerste exemplaar van Old Steenwiek, dat geheel gewijd is aan het 50-jarige bestaan van De Meenthe, in ontvangst genomen.

Van links naar rechts: Han Evers, Rob Bats en Jon Derks.

Van links naar rechts: Han Evers, Rob Bats en Jon Derks. Foto: Sieb van der Laan

Namens de Historische Vereniging Steenwijk e.o. overhandigde Jon Derks het eerste nummer, dat maar liefst 52 pagina’s telt. „Er is meer dan een jaar aan deze uitgave gewerkt door voornamelijk Liesbeth Hermans, Teun Smit, Hendrik Grooters en Johan Doeven. Er zitten meer dan 200 uren werk in”, vertelde Jon Derks.

Tekst gaat onder foto verder

Uiteraard is de hele geschiedenis beschreven. Eigenlijk gaat de geschiedenis van De Meenthe 60 jaar terug. „In zijn nieuwjaarstoespraak voor 1961 repte burgemeester Jan Voetelink over een grote culturele voorziening. Hij stelde dat het aantal inwoners van Steenwijk weliswaar licht toenam, maar dat de meest productieve groep tussen 16 en 60 jaar het afgelopen decennium juist kleiner is geworden. Uit die categorie zijn meer mensen vertrokken dan er zijn bijgekomen. „Is Steenwijk als woonplaats dan niet aantrekkelijk genoeg?”, zo vroeg Voetelink zich af”, vertelde Jon Derks.

Tekst gaat onder foto verder


Vanuit de samenleving ontstaan

Voordat De Meenthe klaar was, is er heel wat water door de Aa gestroomd. Het heeft door veel politiek gesteggel 11 jaar geduurd, voordat De Meenthe, toen nog met sporthal, er stond. Han Evers: „Het is goed om te weten dat het bijzondere van De Meenthe is dat het vanuit 22 maatschappelijke organisaties is ontstaan. Dus van onderen, vanuit de samenleving. Van boven af was het waarschijnlijk niet gelukt. Er kwam een enorm gebouw, dat groter is dan voor de plaatselijke bevolking bestemd is. Toen was er al de vooruitziende blik, dat het een regionale functie heeft.”

„En nog altijd bewijst De Meenthe deze functie. Ook buiten het gebouw. Denk aan de producties ‘Storm over Beulaeke’, ‘Het Mysterie Wardenier’, ‘Razzia’, de recente openluchtvoorstellingen Openluchttheater Tolhekke en Live in park Rams Woerthe. En vergeet niet dat vanuit De Meenthe Kopje Cultuur is ontstaan”, zei Han Evers.

Een jaar vergist

„Dit is een mooi naslagwerk. Wat een monnikenwerk. Ik ben er trots op”, vervolgde Evers. Tijdens het onderzoek bleek dat De Meenthe bijna per vergissing de 50e verjaardag een jaar te vroeg zou vieren. Overigens zou dan het coronavirus nadrukkelijk een aantal geplande evenementen onmogelijk hebben gemaakt. De Meenthe werd niet op 11 september 1970, maar op 11 september 1971 officieel geopend. Of en hoe het jubileum gevierd gaat worden is nog onduidelijk. Han Evers: „We gaan het vieren binnen de mogelijkheden.”

Tekst gaat onder foto verder


‘Enorm belangrijk voor de leefbaarheid’

Hij overhandigde het eerste exemplaar vervolgens aan burgemeester Rob Bats. „Immers, de gemeente is de eigenaar van het pand.” Burgemeester Rob Bats: „Ja, het is een groot pand, dat voorbereid is op de toekomst. De Meenthe is enorm belangrijk voor de leefbaarheid van Steenwijk en de gemeente.” Over de viering van het jubileum zei Rob Bats: „We hebben een rotjaar achter de rug. Eigenlijk al anderhalf jaar en er zijn nog altijd veel onduidelijkheden. Maar we zoeken naar ruimte en rek. Kijken naar wat er wel mogelijk is.”