Eerste 'kinderprikken' in De Meenthe

Nathan (9) uit Giethoorn bleef cool kijken toen de naald in zijn arm ging.

Nathan (9) uit Giethoorn bleef cool kijken toen de naald in zijn arm ging. Foto: Wilbert Bijzitter

In theater De Meenthe in Steenwijk werden donderdag de eerste ‘kinderprikken’ gezet.

Luke (11) uit De Pol was de eerste. Hij bleef cool kijken toen de naald in zijn arm ging. „Ik wil ook een prik om anderen te beschermen”, zei hij. Ook Nathan (9) uit Giethoorn was er snel bij. „Ik wil ook een prik zodat ik weer gewoon naar buiten mag. Nu zit ik thuis omdat kinderen in mijn klas positief zijn”, zei hij. Alle kinderen kregen ‘een diploma van dapperheid’.

Op de eerste prikdag voor kinderen in Steenwijk werden ruim 20 kinderen gevaccineerd. Ouders beslissen zelf of ze hun kind onder de 12 jaar willen laten vaccineren. Dat kan een lastige keuze zijn: meer informatie hierover is te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/kinderen-van-5-tot-en-met-11-jaar/hulp-voor-ouders-bij-beslissen-over-coronavaccinatie-kinderen.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin, net als volwassenen. Maar er is wel een verschil: kinderen hebben minder vaccin nodig. Zij krijgen een derde van de hoeveelheid die volwassenen krijgen: 10 microgram in plaats van 30 microgram. Kinderen hebben genoeg aan deze kleinere hoeveelheid per prik omdat hun afweersysteem sterker werkt dan bij volwassenen. Zij maken met minder vaccin evenveel antistoffen aan als volwassenen.