Elly Zuiderveld uit Vledderveen is druk met promotie van nieuw kinderboek | Dagboek

Elly Zuiderveld achter haar laptop thuis. Foto: René Wiegmink

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week duizendpoot Elly Zuiderveld uit Vledderveen. Zij is de vrouwelijke helft van het Nederlandse zangduo Elly en Rikkert, maar is onder andere ook schrijfster en actrice. Het geloof speelt een belangrijke rol in haar leven.

Woensdag 21 juli

Ik word wakker van hondengeblaf, kijk met één oog op de wekker: 7.32 uur. Een goed moment om op te staan en met een kop koffie en de krant weer in bed te kruipen.

De hond is van de overbuurvrouw. Ik app haar: ‘Moi’, zoals elke morgen. En zij appt ‘Moi’ terug. Ons dagelijks ritueel, sinds haar man onverwacht overleed en ze er alleen voorstaat. Een dappere vrouw. Ik hou van haar.

Ons ochtendblad is het ND . Ik kijk zoals altijd eerst naar de cartoon van Willeke Brouwer uit Kuinre en grinnik. Vaak gaan haar grapjes over het wereldleed in een notendop. In dit geval over spionagesoftware, teruggebracht tot een handgeschreven column voor de breiclub. Je moet hem er eigenlijk bij zien.

Later op de ochtend ga ik wat kranten aanschrijven over ons nieuwe kinderboek dat 24 augustus uitkomt. Daardoor kom ik weer op de overbuurvrouw, Gerriët. Met haar man, chef-kok Bart Gouma kwam ik op het idee om een boek voor kinderen te schrijven. Geen kookboek, maar een grappig verhaal dat zich afspeelt op een bso, waar de kinderen kookles krijgen, inclusief lekkere recepten en tips. Kok boekencentrum gaf ons groen licht en we gingen aan de slag.

Helaas overleed Bart toen we op de helft van het boek waren. Gerriët en ik hebben het samen afgemaakt. We vinden zelf dat het heel leuk is geworden. Het heet: ‘bso aan de kook! ‘

’s Middags even hangen in de hangmat, maar niet lang. Ik moet liedjes bekijken voor een nieuwe familie kerst-cd voor de PKN, geproduceerd door het Noorderlicht Project. Er komt een boekje bij met een sprookje over een meisje en een duif, ook door mij geschreven.

’s Avonds even naar buurman Piet, zoals elke avond. Hondenkoekje mee voor hondje Puk, een mensenkoekje voor Piet.

Donderdag 22 juli

Op weg naar Oldemarkt, waar ik een opname maak met Dunamis Jansen voor een liedje met Elbert Smelt, bij het kinderboek ‘BSO aan de kook!’ Het liedje komt op de website bij het boek.

Daarna met haar hele familie in hun auto naar Meppel, een beetje vakantie houden en shoppen.

Zaterdag 24 juli

Het bso-lied op Facebook gezet, gezongen door kinderen van de bso uit Nijensleek.

Alles om het boek te promoten! 16.00 uur even in de hangmat, hèhè…

De Steenwijker Courant van vrijdag nét pas opgehaald bij buurman Piet. Gisteravond was hij nog aan het hooien en schudden. Vandaag heeft de loonwerker alles in keurige groene pakken op het land achtergelaten. Ik zie in de krant dat ik de Indonesische markt heb gemist, jammer! Maar morgen de markt ‘Wollig landleven’ in Vledder. Daar gaan we heen, de buuf en ik.

Zondag 25 juli

Een rustig begin. Ik besluit ‘Dal’ te maken, een Indiaas recept met linzen dat ik van mijn schoonzoon Ravi kreeg, altijd groot succes en snel klaar.

Dan naar ‘Wollig landleven’, een verrassend leuke markt met veel creativiteit. Mooie kettingen gekocht voor vriendinnen en zeep van Baardmans. Bij ‘De Tippe’ in Vledder op het terras koffie met een verrukkelijk gebakje.

Vanmiddag bezoek, met het zonnetje erbij. Vriendin blijft logeren, gezellig!

Maandag 26 juli

Een leuke ontmoeting met een man met een fiets die bij ons rozenpoortje staat. Achterop in een mand een hondje. ‘Ik kwam hier vroeger bij mijn opa logeren’ Hij begint te vertellen, prachtige verhalen en ik wil hem uitnodigen, maar heb eigenlijk nu geen tijd. Ik spreek af dat we meen nieuwe afspraak maken. ‘Dan ga ik nu naar Frederiksoord’ zegt hij, want ik wil horen hoe het afloopt met het werelderfgoed.’ In de 80, nog springlevend!

Een mooie dag, want de Koloniën van Weldadigheid staan op de Werelderfgoedlijst! Tijdens mijn bezoekje aan buurman Piet praten we over de Kolonie. Zijn moeder was een ‘Kolonie-kind’, van de Maatschappij. Er hangt een sepia foto aan de muur van het gezin met haar als baby. Piet praat ‘kolonies’ zegt hij zelf.

Woensdag 28 juli

7.45 uur fris en fruitig met Rikkert aan het ontbijt.

Vanmiddag naar de markt in Steenwijk, lunchafspraak met Gerriët. We hebben allebei een druk leven.

Bij drie boekenwinkels vragen of ze het boekje willen promoten. Er was gelukkig interesse, dus lezers: let goed op eind augustus.

13.00 We zitten bij ‘Zus & Zo’ en gaan voor het vega-twaalfuurtje.

Intussen bespreken we het programma voor de boekpresentatie op 26 augustus in de Heidehoek van Vledderveen met veel gasten, inclusief Rikus Jager, de burgemeester van Westerveld. De BSO-kinderen van ‘de Bron’ gaan zingen.

Gitaarhoes gekocht bij Theo de Backer in de winkel van Jan de Vries voor jarige kleindochter.

Eind van de middag het nieuwe blauwe autootje bekijken van zangeres Jolien Damsma, ook uit Vledderveen. Daarna koffer pakken voor een conferentie in Dordrecht, waar ik morgen met Jolien heen ga.


Het boek Bso aan de kook! Is al te bestellen bij www.boekenwereld.com

Nieuws

menu