Sint weer handenschuddend door Steenwijk

Sint Nicolaas ging in zijn eendje door een haag van mensen bij zijn intocht in Steenwijk Foto: Wilbert Bijzitter

Onder een nagenoeg strakblauwe lucht en een lekker laaghangend november zonnetje kwam Sinterklaas na twee jaar weer per boot aan in Steenwijk. De kade aan het Steenwijkerdiep was afgeladen met kleine pietjes, iets grotere pietjes en ouders. De Sinterklaasmuziek maakte het hele tafereeltje af.

Het lijkt wel een beetje op de drukte rond voetbalstadions vlak voor een wedstrijd. Nu komen er echter geen fans met voetbalshirts uit alle hoeken en gaten, maar kinderen in pietenkostuums. Af en toe wordt een ouder zenuwachtig meegetrokken, want te laat zijn is geen optie.

Op het bruggetje over het Steenwijkerdiep staan kinderen op de uitkijk. Op de kade hangen ze over de hekken. Sinterklaasmuziek en het welkomstcomité zorgen samen voor de nodige sfeer. Op de melodie van ‘Atje voor de sfeer’ klinkt de tekst: ‘Feestje voor de Sint’ uit de boksen.

Alle verwachtingsvolle kinderen zitten goed op te letten, want de punt van het eerste bootje is nog maar half de hoek om of er wordt al geroepen: “Sinterklaaaas!” Twee met vlaggetjes versierde boten komen de hoek om. Sinterklaas en alle meegereisde roetveegpieten staan zwaaiend op het dek. De muziekpieten doen dat niet, want die spelen hun repertoire van sinterklaasliedjes. Nadat alle pieten veilig op kade staan en high fivend alle uitgestoken handen begroeten, Sinterklaas ook droog aan land is en handenschuddend de weg omhoog heeft gevonden, is het tijd voor de rondtour door de Vestingstad.

Scutterie Sint Clemens op kop, daarna volgt de pietenfanfare en tot slot Sinterklaas met de rest van de pieten, die alle kinderen rijkelijk van pepernoten voorzien. De route wordt al gewezen door een lange rij wachtende kinderen. De kade is snel leeggestroomd. Sommige kinderen hebben een tekening of een ander cadeautje voor de Sint. Het is een bonte en vrolijke optocht, gelukkig weer op een normale manier en met veel vrolijke (peper)noten en gezelligheid.

Nieuws

menu