Epos, een kleinschalige zorginstelling voor cliënten die elders buiten de boot vallen, opent deuren in Scheerwolde

In Scheerwolde is donderdag zorginstelling Epos geopend. Dit is een kleinschalige instelling voor mensen met een ontwikkelingsstoornis en psychiatrische problemen.

Wethouder Jongman op bezoek bij één van de bewoners.

Wethouder Jongman op bezoek bij één van de bewoners. Foto: Wilbert Bijzitter

De instelling, een boerderij aan de Blokzijlseweg in Scheerwolde, is opgericht door psychiater Maureen Brouwer. Zij ziet in de dagelijkse praktijk dat het moeilijk is om deze groep cliënten snel de juiste en noodzakelijke zorg te bieden.

Persoonlijk

Samen met een enthousiast, gekwalificeerd en multidisciplinair team wil ze hier met Epos (Expertisecentrum voor psychiatrie en ontwikkelingsstoornissen) verandering in brengen. „Vaak krijgen deze mensen niet de zorg die ze verdienen of nodig hebben”, vertelt Dagmar Venema namens Epos. „Ze vallen buiten de boot”, vervolgt Venema. „We zijn kleinschalig en er juist voor deze doelgroep. We bestaan nu een jaar en hebben acht bewoners en zo’n twintig personeelsleden.”

Epos werkt met een persoonlijke aanpak in het woongedeelte. Zo is er één begeleider per twee cliënten. Ook is er een dagbesteding, waar meer cliënten naartoe komen. „We hebben echt aandacht voor het individu. We doen ook heel veel buiten, in de natuur.”

Feestelijke opening

Epos bestaat inmiddels een jaar. Door corona kon de opening alleen nog niet plaatsvinden; een feestje vieren of mensen uitnodigen zat er gewoonweg niet in. Donderdag was het zover en kwam wethouder Trijn Jongman naar Scheerwolde: „Ik ben onder de indruk van hoeveel mensen je al aan je hebt gebonden, je bent een jaar bezig en toch al zoveel mensen hier die betrokkenheid bieden”, zei Jongman.

Een geslaagde opening noemt Dagmar Venema het. „Er waren flink wat mensen. Ook mensen uit de buurt, dat vonden we heel leuk. De buurt willen we er graag bij betrekken. Er gingen in het begin verhalen rond, van; wat gebeurt er nu hier? Ze kunnen zo zien wat hier precies gebeurt.”