Er komt beweging op perceel ‘Loco(motion)’

Momenteel wordt er bodemonderzoek gedaan.

Momenteel wordt er bodemonderzoek gedaan. Foto: Sieb van der Laan

Er gaat wat gebeuren met het perceel, waar vroeger discotheek Loco(motion) aan de Stationsstraat in Steenwijk stond. „We doen momenteel bodemonderzoek. Voor de vergunning hebben een schone grondverklaring nodig”, zegt Edwin van ’t Erve van Bouwbedrijf Roos, sinds maart 2021 eigenaar van het perceel, die hier 5 appartementen wil bouwen.

Een felle brand in mei 2015 maakte een einde aan het pand en daarmee zijn een stukje geschiedenis van Steenwijk en nostalgie verloren gegaan. Heel veel mensen hebben prachtige herinneringen aan hun Loco(motion)tijd.

Station 8

Voordat de brand uitbrak stond de eigenaar van het pand aan de vooravond van de verbouwing van het pand tot ‘Station 8’, een nieuwe horecagelegenheid, genoemd naar het adres Stationsstraat 8. Alle plannen lagen klaar. Echter, de brand legde het pand in as.

In de daaropvolgende jaren heeft de toenmalige eigenaar twee ontwerpen ingediend. Het eerste ontwerp, een appartementencomplex, vond de welstandscommissie te modern en niet passen tussen de naastgelegen panden (Villa Veste en chinees-restaurant Fong Shou).

Ten Veen Tweewielers

Het tweede ontwerp omvatte appartementen en op de begane grond detailhandel. De eigenaar zocht voor de begane grond een gegadigde en die had hij gevonden in Ten Veen Tweewielers, die bereid was naar deze locatie te verhuizen. Echter, het ontwerp werd niet goedgekeurd door de welstandscommissie. Het ontwerp was even hoog als de omliggende gebouwen, maar de voormalige discotheek was 1,5 meter lager. De welstandscommissie wil graag deze hoogte (9 meter dakgoot) behouden, omdat anders het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, wat een (langere) procedure met zich meebrengt. Ten Veen besloot te verhuizen naar Woldstate.

Verkocht

De architect moest het ontwerp aanpassen, maar kreeg de kans er niet voor, omdat het perceel sinds maart 2021 in andere handen is. Edwin van ’t Erve van Bouwbedrijf Roos, de nieuwe eigenaar van het perceel: „Het is een mooie locatie in het centrum van Steenwijk. We zijn altijd op zoek naar mooie locaties om daar een mooi gebouw te bouwen.” Van ’t Erve had contact gezocht met de vorige eigenaar, die er wel oren naar had om de grond te verkopen.

Bouwbedrijf Roos wil hier graag appartementen bouwen. Het gaat om 5 appartementen van verschillende groottes. „We hebben een ontwerp, maar die is nog niet definitief, dus die kunnen we nog niet tonen. Als de schone grondverklaring er is, dan kunnen we de vergunning aanvragen. Ik verwacht dat dat binnen 2 maanden gaat gebeuren.”