Er wordt weer gedemonstreerd in Havelterberg

De jonge demonstranten van Theatergroep Wendy Viel spelen hun rol met veel overtuiging. Foto: Liam Kuiper

Na 35 jaar vinden er weer demonstraties plaats bij de voormalige Amerikaanse basis tussen Havelterberg en Darp. Daar waar destijds 51 kernkoppen lagen opgeslagen onder stevige bewaking van Amerikaanse én Nederlandse militairen. Ditmaal zijn de demonstraties onderdeel van de theatervoorstelling De Bom waarvan gisteren en vandaag try outs worden gespeeld en die morgen officieel in première gaat.

Aan de hand van een vijftal ontmoetingen in het bos (5 korte scènes) wordt het verhaal van De Bom verteld. Waarom kreeg een 18-jarige jongen met mooie toekomstdromen als dienstplichtig militair een uzi in zijn handen om wacht te lopen bij 51 kernkoppen voor Honest John raketten? Hoe kwamen eigenlijk die kernkoppen hier in Havelterberg terecht? Waarom werd daar destijds zo geheimzinnig over gedaan? En is het nu nog steeds zo dat bepaalde gevolgen van (overheids)besluiten weggemoffeld worden om zo weinig mogelijk onrust bij de bevolking te veroorzaken?

De demonstraties in Havelterberg haalden in de jaren ’80 heel vaak de krant. Maar waarom weet eigenlijk niemand dat er nog steeds kernbommen in Nederland liggen, vragen de nu demonstrerende jongeren zich af. En zij worden al met zoveel wereldproblemen opgezadeld. Wat vonden de omwonenden er eigenlijk van? En wat zijn de overwegingen van de militair en van de dienstweigeraar? En (heftig): wat zijn de gevolgen als zo’n Honest John is ontploft?

Lees in onze krant van vrijdag de recensie van onze becommentariërend recensent Ton Henzen van deze bijzondere voorstelling die de Peergroup deze week hier in de bossen laat zien, in samenwerking met RTV Drenthe, het Nederlands Militair Historisch Instituut, de DPA en verschillende jonge theatermakers en muzikanten.

Nieuws

menu