Expositie Theun Krikke in het Kulturhus geopend

Er was zondagmiddag veel belangstelling voor de opening van de expositie van Theun Krikke (rechts) in het Kulturhus.

Er was zondagmiddag veel belangstelling voor de opening van de expositie van Theun Krikke (rechts) in het Kulturhus. Foto: Sieb van der Laan

Er was veel belangstelling voor de opening van de nieuwe expositie van oud-Steenwijker Theun Krikke, zondagmiddag in het Kulturhus aan het Eendrachtsplein. „Met 77 bezoekers voor de opening was het weer ouderwets gezellig,” vertelt kunstcoördinator Lia Gurowitsch van het Kulturhus. „En Theun Krikke verdient het gewoon ook dat er veel belangstelling voor zijn werk is, want zijn werk is fenomenaal. Dit woord heb ik vanmiddag vaak gehoord en het is ook gewoon echt waar.”

„Theun Krikke is heel erg bescheiden en kritisch op zijn eigen werk,” vervolgt Gurowitsch. „Hij heeft ook heel erg sterk het gevoel om te creëren, vanuit een enorme passie. En dat zie je terug in zijn werk. De bezoekers van vanmiddag waren allemaal lyrisch. Zijn portretten zijn briljant geschilderd en ook zijn landschappen zijn in een oogopslag herkenbaar. Hij heeft bijvoorbeeld een stilleven met een koperen ketel geschilderd: je kunt de ketel zo pakken. Ik ben heel erg blij met deze tentoonstelling. Deze kunstenaar verdient het gewoon dat er veel mensen komen kijken.”

Krikke schildert met heel veel aandacht. Op het resultaat van een gemaakt werk is hij erg kritisch. „Ik weet dat je, hoe lang je ook schildert, altijd van je vorige werken kunt en moet leren. Prachtig vind ik het ook om werk van oude meesters en hedendaagse kunstenaars te bewonderen.” Voor zijn eigen werk haalt hij inspiratie uit het leven van alledag en laat hij zich inspireren doorprikkels uit zijn omgeving. Voortdurend wordt hij ‘belaagd’ door beelden die hem aanspreken, die hij vast wil leggen: mensen, straattaferelen of prachtige natuurbelevenissen. Vooral licht blijft hem boeien. „Vandaar dat het ook iedere keer weer een uitdaging blijft om dat licht te pakken te krijgen op het doek.”

Om een herkenbare stijl geeft Krikke niet zoveel. Vaak wordt bij een expositie door bezoekers gevraagd welke kunstenaars er allemaal ‘hangen’. Als hij dan antwoordt dat alleen zijn werk er hangt, zijn veel bezoekers verbaasd. Theun: „Maar emotie laat zich niet altijd in een bepaalde stijl weergeven, en daarom is experimenteren daarin erg belangrijk.” Juist emotie vindt hij erg belangrijk in zijn werk.

De overzichtstentoonstelling is te bezoeken in de maanden april en mei in het Kulturhus aan het Eendrachtsplein 1 in Giethoorn. „Als mensen met meer willen komen buiten openingstijden, kan dat afgesproken worden,” besluit Lia Gurowitsch. Dat kan telefonisch via het Kulturhus, tel. 0521 360 063 .