Expositie en boek over ‘stoet der dieren’ van beeldhouwer Hildo Krop: ‘Gazelle, raaf, vos, en een blindengeleidehond’

Steenwijk - Corona deed afgelopen kalenderjaar tal van geplande activiteiten rond de vijftigste sterfdag van beeldhouwer Hildo Krop verdampen. Ook in Steenwijk moest van alles worden geschrapt.

Doordat het griepvirus nog steeds niet onder controle is blijven de deuren van het Hildo Krop Museum in villa Rams Woerthe in Steenwijk sowieso nog tot dinsdag 9 februari gesloten. Daar is inmiddels wel al een nieuwe tentoonstelling van de kunstenaar ingericht. Die gaat over het dier.

Krop was een regelmatige bezoeker van dierentuin Artis in onze hoofdstad. Voor de voormalige banketbakkerszoon uit Steenwijk was het vanuit zijn atelier aan de Plantage Muidergracht maar een paar minuten lopen naar de ingang van de dierentuin. Daar mocht Hildo graag tekenen. Hij maakte schetsen van talrijke uitheemse dieren, die golden als inspiratiebron voor zijn beeldhouwwerk. Dierfiguren komen veel voor in het werk van Krop. Denk aan zijn teken en schilderwerk en grafiek tot keramiek en beeldhouwwerk. Van heel groot tot miniaturen, van huisdieren tot exotische en fantasiedieren.

‘Hoogste tijd expositie’

Medewerkers Loek van Vlerken en Wim Heij leek het daarom de hoogste tijd voor een expositie over dieren in het werk van Hildo Krop in het Steenwijker museum. Daarbij hebben de twee zich verdiept in de dierfiguren in het oeuvre van Hildo Krop. Het uitgangspunt van dit onderzoek was de rijke collectie van het Hildo Krop Museum. Het is interessant te zien dat Krop bij zijn dieren een stilistische lijnvoering gebruikt, waardoor de karakteristieke en herkenbare ‘Kropdieren’ ontstaan. Zoals dat bijvoorbeeld sterk naar voren komt bij de vos, de gazelle, het paard, of de raaf.

De expositie laat een breed scala van Kropdieren zien. Die zijn voornamelijk geselecteerd uit eigen collectie, aangevuld met enkele stukken uit particuliere verzamelingen. „Het was de bedoeling om deze nieuwe tentoonstelling in de kerstweek te starten, maar alweer heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. Wij zullen de opening moeten uitstellen tot minstens dinsdag 9 februari”, aldus Wim Heij.

Stoet der dieren

„Hopelijk zal snel daarna deze stoet der dieren te bewonderen zijn in onze expositiezaal.” In het verleden was het normaal dat een tentoonstelling in het Hildo Krop Museum gepaard ging met een feestelijke opening. Maar wat is tegenwoordig normaal? „Misschien zit dat feestelijke dit keer niet in de opening, maar dat wil niet zeggen dat de tentoonstelling zelf niet feestelijk en uitbundig is.” Bij de expositie wordt een begeleidend en rijk geïllustreerd boek uitgegeven met dezelfde titel als de tentoonstelling: Het Dier. „En dat is alweer het tiende boek in de reeks van de veelzijdige kunstenaar Hildo Krop. In elf hoofdstukken komen de verschillende dieren aan bod, zoals uiteraard de raaf en de vos, maar ook minder voor de hand liggende dieren als de blindengeleidehond, om nog maar te zwijgen over de Tijzel, een dier met een tijgerlijf en een ezelskop.” Het nieuwe boek van Hildo Krop is voor 20,- euro verkrijgbaar in de winkel van het Hildo Krop Museum en via de webwinkel: www.hildokrop.nl/uitgaven .

Gaudi van Amsterdam

Beeldhouwer Hildo Krop werd in 1884 in Steenwijk geboren als zoon van een banketbakker. Later genoot hij bekendheid als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Deze titel kreeg hij in 1956. In de openbare ruimte in de hoofdstad zijn alleen al ruim vierhonderd werken van zijn hand te zien. Krop had handen als kolenschoppen, maar kon ook tot in de finesses puntgaaf hakken. Zodat hij op aansprekende wijze details het levenslicht kon laten zien. De Gaudi van Amsterdam stierf in zijn harnas in 1970. In 1906 zette hij zijn eerste schreden op het pad van de kunst.

Zijn carrière kwam in 1913 in een stroomversnelling, dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. In 1916 kreeg hij een parttime baan bij de gemeente Amsterdam, waarvoor hij veertig jaar werkzaam was. Daarnaast voerde Krop ook in eigen atelier opdrachten uit voor particulieren en produceerde hij ook veel vrij werk. In het rijke leven van Krop ging het om veel meer dan beeldhouwen, getuige de symboliek in zijn werken. Zo zijn er bij het Scheepvaarthuis de verwijzingen naar de maritieme historie, de zee en bekroning van de toren boven de hoofdingang met de loden beeltenis van zeegod Neptunus. Op bruggen en gevels bracht Krop fabelachtige dieren en mythologische figuren aan, en ook personificaties van handel en wetenschap. Ook zijn er tal van losse sculpturen in de openbare ruimte.

‘Miniatuur monument afsluitdijk’

Ter herinnering aan de afsluiting van de Zuiderzee ontving Krop het prestigieuze verzoek van het Rijk een monument te ontwerpen. Tussen 1933 en 1935 voldeed de kunstenaar aan deze vraag met als resultaat een groot bronzen reliëf dat werd geplaatst bij de uitkijktoren, aan de IJsselmeerkant. De voorstelling bestaat uit drie steenzetters die bezig zijn met het plaatsen van basaltblokken. Het imposante reliëf (hoogte 200 cm) kreeg als motto mee: ‘Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst’.

In tegenstelling tot veel van zijn andere werken bevat dit reliëf in het geheel geen raadselen. Alles, maar dan ook alles is klip en klaar. De realistische voorstelling van de drie werkers heeft een niet te missen expressie van zware lichamelijke arbeid. Van dit landelijk bekende reliëf is een kleinere, eveneens, bronzen uitvoering permanent te zien in het Hildo Krop Museum in Steenwijk (Mo11cm, hoogte 40cm). Naast deze plaquette maken ook nog enkele gipsen schetsen/studies van dit monument deel uit van de museale collectie.