Familie en draaiorgel verrassen jarige Willem Heidinga (80) bij De Meenthehof in Steenwijk: 'Wat me overkomt daar ga ik niet over, maar ik ga er wel over hoe ik daarmee om ga'

De jarige Willem Heidinga (80) is het trotse middelpunt van de feestvreugde. Foto: Sieb van der Laan

„Lang zal hij leven”, speelt draaiorgel de Parel uit Meppel bij de Meenthehof in Steenwijk. Vrolijke gezichten bij de familie Heidinga, want hun broer Willem tikte dinsdag tachtig lentes aan. Willem is zelf totaal verrast. „Hartstikke mooi, wat geweldig.” Hij draagt een button met het opschrift: ‘Hoera vandaag is het mijn dag’.

Ze waren thuis met zes kinderen, vier jongens en twee meisjes. Zusje Ria is 66 en moet vanwege werk verstek laten gaan. De anderen zijn er wel, Jannes, Gerrit, Anna, en Frits. „Ria is in 1955 geboren. Ze was destijds de 10.000ste inwoner van Steenwijk. „Daarvoor kreeg ze van de gemeente een spaarbankboekje met tien gulden en een levenslang abonnement op de Steenwijker Courant”, vertelt Frits.

Contacten leggen

Willem verzorgde jarenlang zijn dementerende vrouw, die op jonge leeftijd is overleden. „Wat me overkomt daar ga ik niet over, maar ik ga er wel over hoe ik daarmee om ga”, zo sprak hij vaak. Sinds corona woont Willem zelf in de Meenthehof. „Hij hoopte daar veel contacten met mensen te leggen. Maar dat lukt nog niet zo, omdat je elkaar vanwege corona niet mag bezoeken”, zegt Frits.

Terwijl het orgel De Parel ‘ Zo’n goeie hebben we nog niet gehad ’ speelt, praat Willem nog even door. „Elke donderdagmiddag ga ik naar vishandel Ras, die op die dag met zijn kraam aan de Oosterpoort staat. Ik krijg dan de overgebleven kibbeling mee, en dat breng ik hier naar de afdeling Kleinschalig Wonen. Vinden ze lekker, en het maakt mensen zo blij.”