Fancy Fair Sint Clemens omgedoopt in vierdaagse kleine versie: 'Oorspronkelijke opzet lukt niet in coronatijd'

Corona heeft geleid tot opruimwoede. En dat heeft de Fancy Fair commissie van de grote oftewel Sint Clemenskerk ook gemerkt. „Wij hebben enorm veel goederen binnen gekregen in de loods aan Wheermaten”, zeggen Karel Hoekstra, Harry Roskam en Henk Janssen. Zoals bekend gaan de goederen jaarlijks in de verkoop en is de opbrengst voor onderhoud aan de grote kerk. „Verkoop gaat dit jaar vanwege corona, evenals vorig jaar, op een andere manier.”

Henk Janssen, Karel Hoekstra, en Harry Roskam, tussen de boeken in de Sint Clemenskerk.

Henk Janssen, Karel Hoekstra, en Harry Roskam, tussen de boeken in de Sint Clemenskerk. Foto: Sieb van der Laan

Want vorig jaar ging de 37ste editie van de verkoop rond de kerk op de traditionele laatste zaterdag van augustus niet door. En dat is ook voor dit jaar het geval. „Vanuit de gemeente zijn er tal van regeltjes die het ons niet mogelijk maken om de Fancy Fair door te laten gaan, zoals we dat gewend zijn.” En ook binnen de eigen organisatie zijn grote twijfels. „Zeker onze oudere vrijwilligers durven het nu niet aan om achter een kraam te staan. Er is nog te weinig vertrouwen dat het veilig is.”

De organisatoren verwachten ook dat meer vrijwilligers eind augustus op vakantie zijn. „Langzaam maar zeker mag je meer reizen. En vakantie is iets wat bijna iedereen gemist heeft.”

‘Andere opzet’

Geen grote Fancy Fair op zaterdag 28 augustus, wil niet zeggen dat er geen verkoop van spulletjes is. Die is er wel degelijk, al is noodgedwongen voor een andere opzet gekozen. Zo kun je nu al van dinsdag tot en met zaterdag elke middag tussen 14.00 uur en 16.30 uur boeken, cd’s en dvd’s kopen in de kerk. „Daarbij staat de dagelijkse openstelling van de kerk voor het publiek centraal, en daar mogen wij als commissie met de verkoop van goederen op meeliften. Er zijn geen drempels, iedereen is welkom. Mensen komen hier ook om even rustig te zitten en een kaarsje te branden. Dat is allemaal mogelijk.”

De eerste dagen was er een behoorlijke aanloop van mensen. „Daarnaast verkopen we ook mooie dingen via Marktplaats. Dat heeft nu al zo’n achtduizend euro in het laatje gebracht. Verkoop gaat via vier accounts. Zo is een schilderijtje weggegaan voor 85,- euro. Niet verkeerd. Als we volgend jaar op de laatste zaterdag van augustus wel weer een Fancy Fair kunnen houden, gaan we minder via internet verkopen. We willen de pronkstukken liever voor verkoop in de open lucht houden.”

‘Verkoop vierdaagse’

Tussen woensdag 25 en zaterdag 28 augustus is er in de kerk een verkoop vierdaagse. Die is elke dag van 10.00 tot 21.00 uur en op zaterdag stopt de verkoop om 15.00 uur. „Dit jaar geen spelletjes, zoals Rad van Avontuur en de caviabak, en ook geen lotenverkoop. Wel zijn er knieperties, en een kopje koffie. Ook geen oliebollen, snert en andere etenswaren. Dat is in de kerk geen doen. Wat er wel te koop is, bestaat uit tweedehands kleding, brocante, curiosa, speelgoed, Tupperware en dat soort zaken. Verkoop van kleine meubeltjes pakken we volgend jaar weer op. Vinden we de kerk niet geschikt voor. Grote meubelstukken verkopen we al heel lang niet meer.”

Het inleveren van goederen kan elke zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur bij de loods aan Wheermaten 7C in Steenwijk. Voor de verkoop vierdaagse worden nog vrijwilligers gezocht, die één of enkele dagdelen willen helpen. Aanmelden hiervoor kan bij Harry Roskam, (06) 33 13 96 12 of fancyfair@pkn-steenwijk.nl.