Fietsersbond over herinrichtingsschets ’t Gedempte Diep: ‘Te weinig parkeerplekken voor fietsen’

Geparkeerde fietsen voor de Jumbo.

Geparkeerde fietsen voor de Jumbo. Foto: Fietsersbond Steenwijkerland

Fietsersbond Steenwijkerland heeft gereageerd op de schetsen van de toekomstige herinrichting van ’t Gedempte Diep in Steenwijk. „Er zijn wel erg veel parkeerplaatsen voor auto’s gepland, namelijk 410, maar niet of nauwelijks voor fietsers”, zegt John Hoogma van Fietsersbond Steenwijkerland.

Zaterdag telden enkele medewerkers van de Fietsersbond op verschillende tijdstippen nog geen 200 geparkeerde auto’s. Het aantal geparkeerde fietsen op ‘t Gedempte Diep bedroeg 47, waarvan het overgrote deel bij Jumbo. Bij Lidl stonden 23 fietsen geparkeerd.

John Hoogma: „Maar op de schets is geen enkele voorziening om de fiets aan vast te maken. Daar is straks geen ruimte voor omdat de rijen parkeervakken voor auto’s van voor tot achter doorlopen terwijl ’t Gedempte Diep ter hoogte van Jumbo steeds smaller wordt. Daar zou dus een rij autoparkeervakken vervangen kunnen worden om fietsen te parkeren. Dat past overigens ook in de in 2020 door de gemeenteraad vastgestelde mobiliteitsvisie om het autoverkeer terug te dringen en het fietsen te bevorderen.”

Steeds meer fietsers maken gebruik van e-bikes. „En die willen gebruik maken van de mogelijkheid hun fiets met een kettingslot vast te maken aan bijvoorbeeld een fietsenrek. Hoeveel fietsenrekken zijn voorzien?”, vraagt de Fietsersbond.

Woldpoort/Paardenmarkt

De schets laat nabij de Woldpoort/Paardenmarkt een andere verkeersafwikkeling zien. John Hoogma: „Voor automobilisten lijkt het gemakkelijker te worden door een soort rotonde aan te leggen. Voor fietsers is daar geen ruimte voor(zien). En de smalle Woldpoort en de Goeman Borgesiusstraat blijven voor fietsers onaantrekkelijk en onveilig.”

De Fietsersbond stelt daarom voor vanaf ’t Gedempte Diep het fietspad door te trekken achter ’t Veerhuys langs. „Op de Paardenmarkt steken fietsers (met voorrang op de auto’s) over zodat fietsers via de Neerwoldstraat en Weemstraat de binnenstad en andere wijken in Steenwijk gemakkelijker kunnen bereiken”, licht John Hoogma toe.


Graag meedenken

De bond heeft aan de gemeente vele vragen gesteld. „We zijn ons er van bewust dat nog sprake is van een schetsontwerp. We vertrouwen er op een positieve bijdrage te hebben geleverd om de plannen verder uit te werken. En we horen graag wat de gemeente van onze opmerkingen en suggesties vindt. Desgewenst denken we graag verder mee.”