'Filmpaleis' Luxor Cinemas met 'Bond' stunt heropend: 'Steenwijk omarmt de bioscoop'

Met een stunt van ‘James Bond’ vanaf het dak werd de geheel vernieuwde bioscoop Luxor Cinemas in Steenwijk woensdagavond geopend.

André en Evita Lampe ontsteken het vuur en openen daarmee de bioscoop. André staat letterlijk in vuur en vlam.

André en Evita Lampe ontsteken het vuur en openen daarmee de bioscoop. André staat letterlijk in vuur en vlam. Foto: Wilbert Bijzitter

Met de ‘James Bond’ tune op de achtergrond was ‘James Bond’ op het dak in gevecht met tegenstanders, die van het dak werden gegooid en met een harde plof landden ze op een kussen op straat. De officiële opening werd buiten verricht door André Lampe, de columnist van de Opregte Steenwijker Courant, en zijn dochter Evita. „André schreef in een van zijn columns over mijn vader Ger en in een andere column over de bioscoop toen die dicht ging. Daarom aan hem en zijn dochter de eer”, zei Albert Jan Vos, samen met Gerrit Doorn eigenaar van de bioscoop. De stuntmannen verspreiden benzine over straat, waarna André en Evita het aanstaken.

Tekst gaat onder foto’s verderAlbert Jan Vos is opgegroeid in Steenwijk, min of meer in de bioscoop. „Het is voor mij een bijzondere plek. Toen de bioscoop sloot, dacht ik: Eenmaal dicht, dan komt dit nooit meer terug.” Albert Jan kwam in contact met René Sturre van de gemeente Steenwijkerland en vervolgens met wethouder Bram Harmsma. „Die vonden het algemeen belang groot. De bioscoop heeft een belangrijke functie en Bram beloofde actie te ondernemen.”

Tekst gaat onder foto verder

‘Zetje nodig’

Er werd een Vitaliteitsfonds voor de binnenstad opgezet. “Het zetje dat we nodig hadden. Want er moest veel gebeuren, maar er was een groot voordeel: het pand was er al. Ik bezocht onlangs het graf van mijn ouders in Kallenkote. Ik stond voor de steen en zei: ‘We gaan met City Theater naar de toekomst toe.’

In de zomer, na een opknapbeurt en voor de grote verbouwing, heeft de bioscoop 6 weken gedraaid. „We mochten meer dan 7.000 bezoekers ontvangen en dat gaf een goed gevoel. Steenwijk omarmt de bioscoop.”

Tekst gaat onder foto verder


Applaus voor eigenaren

Wethouder Bram Harmsma: „Dit is een opsteker. Niet alleen voor Steenwijk, maar voor heel Steenwijkerland. De binnensteden hebben het moeilijk. De detailhandel staat onder druk. Een voorziening als de bioscoop zorgt voor beleving en reuring. Mensen gaan voor het bezoek ergens een hapje eten of gaan nog even naborrelen. De bioscoop trekt als een magneet mensen naar de stad. Dus als we een zetje kunnen geven, dan is dat goed voor het algemene belang. Ik ben trots op Albert Jan Vos en Gerrit Doorn dat ze hun nek durfden uit te steken. Een applaus voor hen dat ze dit geflikt hebben.”

Tekst gaat onder foto verder


‘Geen 007, maar 0521 helden’

Voordat André Lampe en zijn dochter Evita de opening verrichtten, zei André: „Je gaat iets missen als het er niet meer is. Jullie zijn geen 007, maar 0521 helden.” In zijn column stelde André voor om een straatnaam naar Ger Vos te vernoemen. „Maar we kunnen er ook het Ger Vosplein van maken.”


Filmpaleis

Na de opening met champagne voor de genodigden kon de bioscoop worden bezichtigd. „Het is een van de meest luxueuze bioscopen geworden. Een filmpaleis”, zei Albert Jan Vos trots. Het aantal stoelen in de drie zalen zijn van 340 naar 151 gegaan. Je zit prinsheerlijk in deze elektrisch verstelbare (bijna lig)stoelen. Voor de die-hards was de mogelijkheid om vanaf 00.07 uur de première van de nieuwe Bond-film ‘No Time to Die’ te beleven. Eigenlijk voor de nachtbrakers, want de film duurt 2 uur en 43 minuten…