Fotopaneel met markante Steenwijkers en gebouwen in café ’t Pandje: 'Wat ziet het er gaaf uit!'

Freekie met een heuse bolknak in zijn mond. Troubadour Gerard Buisman met zijn kenmerkende lange grijze haren en dito baard, en voetballer Kees Kist. Ook de Steenwijker Toren, het station van vroeger, de Markt, villa Rams Woerthe, en café ’t Pandje zelf prijken op het prachtige fotopaneel dat gistermiddag in ’t Pandje aan de Gasthuisstraat werd onthuld.

Bram Harmsma, Klaas Lassche, en Kees Kist bij het fraaie historische fotopaneel.

Bram Harmsma, Klaas Lassche, en Kees Kist bij het fraaie historische fotopaneel. Sieb van der Laan

En dat is zeker nog niet alles. Wie het paneel even goed op zich in wil laten werken moet de komende dagen maar even een kijkje komen nemen.

Thuiskomen

Hoe dan ook het paneel geeft de Steenwijker een gevoel van thuiskomen, en dat is uiteraard ook precies de bedoeling. Het fraais werd zichtbaar nadat Kees Kist een lint had doorgeknipt en eigenaar Klaas Lassche zelf het papier voor het doek had weggescheurd. „Kees zat hier een keer op het terras. De bedoeling was dat hij een biertje kwam drinken. Maar iedereen ging met hem in gesprek. Toen zei ik op een gegeven moment, laat die man even met rust. Hij is hier te gast”, merkt Lassche lachend op.

„En daarom dacht ik ach, laat Kees als bekende Steenwijker het paneel maar onthullen.” Er is een paar maanden aan het fraais gewerkt. „Dat heb ik samen met de bekende Steenwijkse Anoeska gedaan. Die heeft enorm veel foto- en videomateriaal van ons stadje.”

‘Interieur café aangepakt’

In de afgelopen tijd heeft Lassche veel aan het interieur van het café opgeknapt. „Ja, wat heb ik niet gedaan? Ik ben overal trots op. In coronatijd had ik hier mooi even de tijd voor. De verlichting is nu ook veel gezelliger, maar het meest trots ben ik op mijn team van medewerkers. Je moet het met elkaar doen, ook in een café, anders wordt het niks.”

De boel opknappen speelde al een tijdje door het hoofd van Klaas. „Het is een historisch café, in een monumentaal pand. Dan wil je zo’n huiskamer graag wat extra’s geven. Nou, ik ben best tevreden met het resultaat.” En het café is sinds kort weer open. „Daar ben ik heel blij mee, maar het is in de praktijk ook lastig. Want de huidige coronaregels naleven zijn voor een café niet zo eenvoudig. Zeker die anderhalve meter afstand is een probleem. En we mogen hier geen EK voetbal kijken, zo jammer. Ik hoor dat de mondkapjes binnenkort af mogen en dat er meer versoepeling komt. Dat maakt mij heel blij. Het voelt als een nieuw begin.”

Lovende woorden wethouder

Er klinkt applaus, dus moet het goed zijn. En wethouder Bram Harmsma heeft lovende woorden voor eigenaar, locatie, en het fotopaneel. „Wat ziet het er gaaf uit”, is de eerste reactie van Harmsma. „En wat vind ik het knap van de eigenaar dat hij ondanks de tegenslag door corona niet bij de pakken neer is gaan zitten. Acht maanden mocht hij niks, wat een klotentijd. En dat paneel ziet er gelikt uit. Alle klassieke helden en gebouwen staan erop. Het is super gelukt. Wat is het een gezellige kroeg geworden. Klaas ik wens jullie een belachelijk drukke zomer…”